Tjurskalle (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-8
Ålder: Från 10 år
Speltid: ca 45 min
Innehåll: 100 spelkort och regler
Konstruktör: Wolfgang Kramer

En tjurskalle blir du kanske om du förlorar, annars kommer nog det svenska spelnamnet från den illustration som pryder varje spelkort. Mitt på varje kort finns ett stort tjurhuvud och en siffra mellan 1 och 100. Utöver detta avbildas 1-7 små tjurskallar på kortets kortsida. Dessa små tjurskallar anger det antal straffpoäng du får om du tvingas ta upp kortet från bordet. Spelet går alltså ut på att spela ut och bli av med de 10 kort du börjar spelet med, samtidigt som du undviker att dra på dig, just det, straffpoäng i form av tjurskallar. Enkelt eller hur? Nja, det är mer än så till spelet. Utöver 10 kort på hand för varje spelare, förbereds spelet genom att fyra kort läggs på rad på bordet med bild- och siffersidan uppåt. Varje tjurkort utgör nu startkortet i fyra blivande rader. Maximalt får 5 kort läggas i varje rad, så högst 20 kort kommer att finnas på bordet framför spelarna. Nu kommer allt att handla om siffror för hela slanten. I varje spelvarv ser spelarna över sina kort och väljer varsitt att spela ut. De vänds upp samtidigt och den som i varje varv valt det lägsta kortet börjar lägga ut. Här kommer reglerna:

1. Korten i en rad måste alltid läggas i stigande nummerföljd.

2. Ett kort måste alltid läggas i den rad där skillnaden mellan sista kortet och det som skall läggas är minst.

3. En rad är full om den innehåller 5 kort. Om ovanstående regel förutsätter att ett sjätte kort måste läggas i denna rad, måste denne spelare ta upp alla 5 korten i den här raden (och få straffpoäng efter antalet små tjurskallar på korten). Sedan blir detta just utspelade kort nytt startkort i raden.

4. Den som spelar ut ett kort med så långt värde att det inte passar i någon rad måste ta upp alla korten i valfri rad (och få motsvarande tjurskallestraff), och lägga sitt låga kort som nytt startkort i raden.

När alla deltagare efter 10 omgångar har slut på kort vinner den som samlat på sig minst antal tjurskallar. Rätt festligt även om det handlar mer om tur än skicklighet.