Timeline: Science & Discoveries (Asmodee)


Fakta:
Antal spelare: 2-8 personer
Ålder: 8+ år
Speltid: 15 min
Innehåll: 110 kort, regler
Konstruktör: Frédéric Henry

Vi har en bild av en klassisk upptäckare på den tjusiga plåtaskens lock, en karta skymtar i bakgrunden, liksom en DNA-sträng, en klocka, något slags hjortdjur och en okänd himlakropp. Den här lilla asken med bildkort att datera handlar om vetenskap och olika upptäckter.

Som för övriga kortsamlingar i Timeline-serien gäller det att lyckas tidsbestämma när (exakt eller på ett ungefär) den händelse ett spelkort beskriver ägde rum. De flesta saker anges exakt på året (1163 påbörjades bygget av katedralen Notre Dame, 1682 upptäcktes Halley’s komet osv.) åter andra (ett litet fåtal kort) blir angivna med ett rätt brett och ungefärligt årtal; uppdykandet av homo sapiens -200.000, upptäckten av bomull -3000).

Den som först lyckas placera alla sina spelkort rätt i en tidslinje i förhållande till övriga angivna årtal vinner. Den som lägger ut ett spelkort fel får såklart dra sig ett nytt och spela vidare.

Korten må vara små men gör samtidigt spelet kompakt och väldigt portabelt. Ask, kort och plastinsats är av god kvalitet och korten har fina illustrationer. Timeline är ett underhållande, snabbspelat sällskapsspel där man kan lära sig en hel del.