Till mamma! (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 spelare
Ålder: Från 10+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: 250 frågor, spelplan, 5 spelpjäser, 5 whiteboardtavlor och pennor, 72 kategoribrickor, tygpåse, spelregler
Konstruktör: Joni Cizmic

Spelet Till mamma! kräver, föga överraskande, en mamma som deltagare. Sen bör de övriga 2-4 personerna förstås känna denne mamma rätt bra, gärna vara livspartnern, barnen, andra släktingar eller bara riktigt goda vänner. Visst är detta ett kunskapsspel om en mamma men det hamnar ändå i sällskapsspelskategorin.

Allt i det här spelet sätter alltså mamma i fokus. Vad tycker hon om olika saker? Hur beter hon sig i en valsituation? Vad skulle hon göra om hon var X eller om Y inträffade?

Och framförallt, kan de övriga de korrekta svaren, eller kan de gissa rätt?

Mamman inleder alltid varje spelrunda genom att ta ett kort motsvarande rutan hennes pjäs står på. Här finns femton steg framåt för mamma och rutorna heter Mammas JA/NEJ, Mammas bild, Mammas backspegel, Mammas tankar eller Mammas val.

Mammas JA/NEJ rör såklart huruvida mamma skulle svara ja eller nej i en given situation, ex. När jag äter frukost på helgerna sitter jag gärna och myser i morgonrock? Köper jag hem lösgodis till fredagsmyset? Jag har fått ett fallskärmshopp i present av kompisarna, vågar jag hoppa? Det sitter en tiggare utanför affären, skänker jag en slant? Osv.

Mammas bild handlar om vad mamma tänker på när hon ser ett visst föremål, en motorcykel, ett piano, en walk-in-closet, en pelargon, ett dansgolv.

Mammas backspegel innebär givetvis en tillbakablick i vår huvudpersons liv. Vi får på respektive spelkort från 1964-2014 (varje enskilt år finns med) korta fakta om något visst som hänt i världen. Oavsett spelkort avslutas varje med texten: och i mitt liv hände det här… Ja, vilken eller vilka större, spektakulära eller på annat sätt minnesvärda saker upplevde mamma det här året, och vet/minns du vilken eller vilka?

Mammas tankar är en kategori där mamma avslöjar sin bästa egenskap, sin favoritdessert, det roligaste hon vet, vad hon aldrig skulle klä sig i, vad hon är stoltast över, favorit TV-program och mer. Vad skulle hon t.ex. göra som statsminister? Vad skulle hon klä ut sig till på maskerad?

Mammas val är ett kategorikort som mamma först läser tyst för sig själv och kanske funderar en stund kring. Mamma skall få ett val, men här finns bara två svarsalternativ. Tanken är att mamma själv kan krydda uppgiften med ett eget, tredje svarsalternativ. För att göra allt roligare, svårare eller vad du vill.

Oavsett uppgift skriver mamma sitt svar på en liten whiteboardtavla. Övriga tävlande sitter med sina pennor och skrivtavlor och komponerar sina svar, vad de tror eller vet. Alla som svarat som mamma tar och flyttar sin pjäs ett steg fram.

Spelarna behöver 10 rätta svar för att nå målet. Den som gör det först vinner såklart och är kanske den som allra bäst känner Mamma. Det här är ett lagom festligt spel för en spelsugen mamma och hennes närmaste. Mamman måste såklart både våga och vilja avslöja saker och ting om sig själv och sitt liv. Känner man inte mamman som sitter, så att säga, på tronen, är det såklart ingen som helst idé att engagera sig i detta. Sen är ju frågan hur skoj det blir med enbart fokus på en och samma person precis hela tiden?

Spelkvaliteten går det inte att klaga på, förpackningen är hygglig kompakt, korten många och rejäla. Spelplanen är både tydlig och förhållandevis snygg och reglerna enkla. Du får med skrivdon (penna och whiteboard till var och en) och därtill över 70 stycken extra kategoribrickor om du skulle vilja ha en helt annan fördelning på kategorierna ni spelar. Kanske skall allt bara vara kategorin Mammas val eller uppgifterna enbart utgöra en mix av Mammas JA/NEJ och Mammas tankar? Ja, nu kan du designa om spelplanen som du vill. Det kan tyckas en aning överdrivet eller onödigt, men det är en fin liten bonus!

All fakta i Mammas backspegel är kul att få sig till livs, men skall det här momentet fungera riktigt bra måste naturligtvis Mamma ha upplevt flera av de där åren och minnas i alla fall något av dem. Någon fråga känns lite daterad trots att spelet är av rätt färskt datum (2014). Men den allra viktigaste frågan är nog ändå; Skulle det vara skoj att spela detta igen? Nja, de flesta skulle nog anse sig vara färdiga med spelet efter ett första parti. Omspelbarhetsfaktor med samma mamma som huvudperson – låg!

En således fullt fungerande present att ge bort och kanske omedelbart bruka vid gåvotillfället, t.ex. på mors dag eller födelsedagen. Men med kort livslängd. Och om man ändå gillar detta, borde man inte också kräva ett liknande spel för pappa?