Thurn und Taxis (lautapelt.fi)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 60 min
Innehåll: 1 spelbräde, 80 trähus i 4 färger, 4 huvudkontorkort, 20 ekipagekort i 5 valörer, 66 stadskort, 30 olika bonusbrickor, 2 regelsammandragskort, regelhäfte
Konstruktörer: Karen & Andreas Seyfarth

På den tjusiga spelplanen som avbildar södra Tyskland med omnejd försöker spelarna skapa postrutter mellan städerna. Den som först fått ihop 5 rutter som sammanbinder 3-7 städer avslutar spelet. Därefter sker poängräkning och flest poäng vinner.

Poäng ges för många och långa rutter men det handlar om mer än så. Spelplanen är indelad i olika regioner (Baiern, Tyrol, Böhmen etc.) och det är olika många städer i områdena och följaktligen varierande antal bonuspoäng att samla ihop på olika ställen. Satsar du på att få ett postkontor i varje region på spelplanen eller vill du hellre täcka upp samtliga städer inom ett visst område? Olika strategier ger olika antal bonuspoäng. Ja, vad väljer du?

Spelupplägget är bedrägligt enkelt i grundutförandet. I varje spelares tur skall denne ta upp ett av de 6 tillgängliga stadskorten på handen och därefter spela ut ett för att påbörja (eller fortsätta) sin postrutt. Det är de tillgängliga stadskorten (de på handen samt de som är uppvända på spelplanen när det är din tur) som avgör hur din postrutt breder ut sig från stad till stad. Stadskorten måste läggas ut i exakt samma ordning som städerna binds samman på spelplanen. Saknar du kortet för en viss stad när det är din tur kan din postrutt plötsligt inte bli längre. Då avslutas den och du blir poänglös och ditt byggande är förgäves. Då tvingas du påbörja byggandet av en ny sträcka. Så det gäller att bestämma sig för att avsluta i tid och ta de poäng man fått eller chansa på en utbyggnad och kanske mista allt.

Ta upp ett kort, spela ut ett kort, kvittera ut eventuella bonuskort och bonuspoäng om du byggt färdigt och tillräckligt långt och placera sedan ut dina små postkontor i trä i städerna de besökt på spelplanen. Upprepa nästa runda. Ja, sådant är alltså grundreglerna.

Varje gång det är din tur får du utöver ovanstående (om du vill) också nyttja en av fyra tjänster. Postmästaren erbjuder dig en möjlighet att plocka upp två stadskort till handen istället för ett. Föreståndaren låter dig byta ut alla 6 uppvända stadskort till nya innan du väljer ett om de första inte skulle passa dig. Brevbärarens tjänst ger dig ett okej på att spela ut 2 stadskort från handen i samma drag och således snabba på ditt byggande. Slutligen finns Vagnmakaren. Dennes hjälp nyttjar du när du vill räkna din rutt som längre och omfattande två städer mer än vad du faktiskt byggt den. Har du t.ex. byggt en rutt som sträcker sig över fyra städer får du räkna den som att den innehöll hela 6 städer på spelplanen. Detta är självklart mycket värdefullt mot spelets slut!

Thurn & Taxis är ett snyggt och högkvalitativt spel med lättlästa regler. Inget parti är det andra likt och det krävs både tur och strategiskt tänkande för att vinna. Utmärkelsen Årets Spel i Tyskland 2006 är ett välförtjänst pris för detta är ett underhållande tidsfördriv och ett riktigt bra sällskapsspel.