The Thief of Baghdad (Queen Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 8 år
Speltid: 45 min
Innehåll: 1 spelplan, 102 palatskort, 8 jokerkort, 24 skattkistor, 72 spelpjäser i trä (48 tjuvar och 24 vakter), regler
Konstruktör: Thorsten Gimmler

I sex olika palats finns sammanlagt tjugofyra skattkistor som du kan försöka stjäla. Den som först kommer över fyra av dem anses som den bäste tjuven i Bagdad (som om det vore något bra!) och vinner därmed spelet. The Thief of Baghdad är ett snyggt, färgglatt, rejält och rätt festligt spel som är klurigare än det först verkar.

Spelplanen avbildar sex olika palats, ett grönt, gult, rött, lila, turkost och ett vitt. Spelkorten finns det 17 av i varje färg och de matchar såklart respektive palats. Därutöver finns 8 jokerkort som kan fungera i valfri färg. Palatskorten blandas och varje spelare får sig ett antal kort att ha på handen. Färgglada spelpjäser av trä representerande vakter och tjuvar, fördelas spelarna emellan. Beroende på antal deltagare varierar antalet.

Nu har varje spelare fyra möjliga drag att välja bland, i omgång efter omgång.

1. Man kan flytta in en tjuv i ett palats. Tjuven tas från spelarens egna lilla lager av tillgängliga pjäser. För varje inflyttad tjuv spelas från handen ett palatskort som motsvarar färgen på det palats man vill in i. Man måste dock först ha sett till att palatsgrindarna bevakas av minst en vakt i egen färg och en annan vakt (en neutral vakt eller en motspelares vakt). Står där fler än två vakter (din egen och en annan) kostar det fler identiska kort per tjuv man vill flytta in.

2. Man kan flytta en vakt i egen färg från ett palats till ett annat. Då kastar man ett kort som motsvarar färgen på antingen det palats där vakten står, eller färgen på palatset dit han skall.

3. Man kan slå två flugor i en smäll och flytta såväl en vakt som en tjuv från ett och samma palats till ett annat till priset av motsvarande palatskort…..och slutligen…..

4. För priset av två kort får man flytta på en neutral vakt, från ett palats till ett annat. Korten som måste kastas skall motsvara de båda inblandade palatsfärgerna.

Ja, det var väl det hela. Man får aldrig flytta på motståndarpjäser, bara egna tjuvar och vakter samt neutrala vakter. Utöver att man vill hålla nere antalet externa vakter som bevakar grindarna för att själv få in så många egna tjuvar i palatsen som möjligt vill man förstås samtidigt få dit många vakter som bromsar motståndarnas inträde till palatsen. Det är inte alltid helt lätt att balansera detta bra. Så länge man har kort som passar får man göra allt ovanstående många gånger om och i valfri ordning när man sitter i tur. Den enda begränsningen är att man som mest får göra tre förflyttningar av egna tjuvar i varje egen spelrunda. Oftast är det dock brist på lämpliga kort som begränsar det hela.

Den första skattkistan som kan stjälas i varje palats kräver fyra tjuvar som bär den. För nästa kista krävs fem, sedan sex och slutligen sju tjuvar för palatsets sista skattkista. Det blir således svårare och svårare att komma åt skatten och efter varje stulen kista återgår alla involverade tjuvar till spelarens förråd av pjäser vid sidan av spelplanen och måste således lyftas in i spel igen, en pjäs i taget. Om man i en omgång väljer att helt stå över alla pjäsförflyttningar får man dra fyra nya kort till handen, ett av dem får vara en joker. Flyttar du en pjäs eller flera under ditt drag får du annars bara fylla på med 3 kort från draghögen. Så här varvas lite spelstrategi med tur med korten i en bra mix. The Thief of Baghdad förtjänar en stark trea i betyg. Enkla regler, det är lätt att komma igång men klurigt och utmanande.