Terrace (Herbko)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: 8-99 år
Innehåll: Spelplan med 8 x 8 rutor, 16 gröna, 16 orange, 6 blå och 6 lila spelpjäser (halvklot i fyra olika storlekar), spelregler

Terrace liknar inget annat strategispel jag sett och här kan upp till fyra spelare kämpa mot varandra. Spelplanen måste nog ses för att jag skall kunna förklara hur det hela går till, men den rymmer i alla fall de klassiska 8 x 8 rutorna. Här finns de dock i ett 3-dimensionellt utförande. Spelplanen har 8 nivåer/etage och varje steg framåt eller åt sidan tar dig upp/ned en nivå. I två av hörnen finns spelplanens lägsta rutor och i de båda andra hörnen återfinns de två högst belägna rutorna. Ja, det var spelplanen det.

Spelpjäserna består av halvklot i plast och de har fyra olika storlekar. Grundregeln är att du kan bara slå en motståndarpjäs om den är lika stor eller mindre än den pjäs du slår med! Till detta kommer förflyttningsregler som säger att på en och samma nivå får du flytta hur många steg som helst med ett undantag. Du får hoppa över dina egna pjäser men inte motståndarens. Förflyttning ned en nivå till en ledig ruta sker i raka led. Förflyttning upp en nivå kan ske både rakt eller diagonalt till valfri ledig ruta som ligger i anslutning till den ruta du står på. Pjäser du vill slå bort från brädet måste du slå genom förflyttning nedåt och bara diagonalt (och som tidigare, enbart med en pjäs som är större eller lika stor som motspelarens….)

Om du vill kan du slå bort dina egna pjäser för att få en starkare pjäs på en strategiskt viktig ruta. Varje spelares minsta pjäs är ”kungapjäsen” eller T-pjäsen som den förstås kallas här. Naturligtvis kan den slås av alla andra pjäser och startar spelet placerad på de lägre nivåerna…….Så flytta upp dina pjäser till höga nivåer så din T-pjäs skyddas och dina större halvklot kan slå nedåt……För två spelare behövs 16 halvklot var, fler spelare innebär färre pjäser för var och en, men gör spelet å andra sidan kanske än mer utmanande…..Ett elegant och annorlunda spel.