Tash-Kalar: Arena of Legends. Nethervoid Expansion Deck (Czech Games Edition)


Fakta:
Innehåll: 18 spelkort, 20 dubbelsidiga spelbrickor, glassten, poängbräde, regler
Konstruktör: Vlaada Chvátil

Wow, nu kan du spela Tash-Kalar med de sju dödssyndernas olika demoner, djävulshundar, besatta besvärjare, portalvakter och portalmästare, hemska varelser med klor och horn och huggtänder från underjordens rike.

Korten är läckert illustrerade med dessa monster, färgskalan omfattar svart och flammande lågor. Nya och gamla bekanta placeringskombinationer krävs för att få de här figurerna i spel och nästintill samtliga kort berör på ett eller annat sätt det helt nya konceptet Portalen (Gateway).

Portalen är här en extra spelpjäs, en gulaktig slipad glassten att lägga på lämplig bricka på spelbrädet. Portalen skall förstås vara vägen mellan här och nu och Nethervoid, det underjordiska riket. Portalen är också en källa till kraft för Nethervoids varelser.

Reglerna för Portalen är följande enkla lilla formel:
Har du ingen Portal blir nästa varelse du frammanar Portalen (lägg stenen på den spelbrickan). Kommer senare en varelse med högre rank, dvs. en starkare figur, i spel blir denne Portalen (flytta glasstenen till den nya pjäsen). Legendariska pjäser kan inte bli Portalen och om figuren Portalen vilar på besegras eller konverteras förstörs såklart din Portal. Du kan dock få den i spel igen framöver enligt ovanstående.

Spelkorten i Nethervoid-leken beskriver alltså något slags effekt i relation till Portalen. Gör standard- eller krigsförflyttningar med Portalpjäsen eller en angränsande pjäs, förstör fiender i anslutning till Portalen, addera nya brickor intill Portalen etc. Om aktuell varelse blir Portalen gör si, om en annan figur är Portalen gör så. Du kan alltså få saker att hända på flera helt olika platser på spelbrädet.

Nethervoid bör absolut komplettera Tash-Kalar för varje spelare som uppskattat grundspelet och vill ha mer men de här korten och införandet av en Portal höjer svårighetsnivån ett litet snäpp uppåt, komplexiteten ökar, det behövs kanske en stunds extra tänkande vid somliga drag. Men inte gör Nethervoid spelet sämre nej, en extra utmaning och mer variation – absolut välkommet!