Tash-Kalar: Arena of Legends. Everfrost Expansion Deck (Czech Games Edition)


Fakta:
Innehåll: 18 spelkort, 20 dubbelsidiga spelbrickor, poängbräde, regler
Konstruktör: Vlaada Chvátil

Everfrost-expansionen är inte stor men för med sig väldigt mycket nytt liv och variation till Tash-Kalar. Som namnet antyder kommer här spelmaterial med vintertema. Vita/isblå spelkort låter dig nu spela med olika is- och snövarelser och relaterade föremål; Isprinsessan, Isdrottningen, Isbjörnen, Snöräven, Glaciärgiganten, Kristallspegeln, Krigssläden, Snömonstret och Vinterviskaren för att bara nämna hälften av kortnamnen.

Illustrationerna är tjusiga och såklart helt nya. Nya är också de olika konstellationer av utplacerade brickor på spelplanen som krävs för att frammana den här kortlekens figurer. Så långt mycket nytt men samtidigt bekanta saker.

Den allra största nyheten är Fryseffekter, effekter från somliga kort som kan sparas till senare, effekter som dessutom går utanpå de vanliga. Fryseffekten kan spelas före eller efter andra actions eller Flarekort, men du kan alltid endast ha tillgång till en Fryseffekt i taget. Kort med Fryseffekt kastas inte bums utan sparas framför dig till dess att du vill aktivera Fryseffekten eller kasta kortet för att ersätta det mot annan Fryseffekt. Åtta spelkort i leken berör den här Frysfunktionen på ett eller annat sätt, som enda effekt eller i kombination med en annan vanlig standardförmåga.

Fryseffekten innebär såklart i princip en extra action av en specifik typ; placera ut en extra bricka, använd motståndarbrickor för att åkalla din nästa varelse, förstör/konvertera en motståndarpjäs, gör en extra förflyttning osv. Extra drag är såklart mycket värdefulla, utmaningen ligger givetvis i att hitta den rätta tidpunkten för att utnyttja dem, kunna få ut maximalt av varje möjlighet.

Everfrost skall absolut komplettera varje Tash-Kalar-grundlåda om du gillat grundspelet. En extra kortlek öppnar för mängder med nya spelkombinationer att testa i kampen om att vara den starkaste armén på slagfältet och de här vintersoldaterna är absolut inte sämre än några andra...