Tänk om du var…? (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-8 spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: Spelplan, 8 spelpjäser, 152 frågekort, 48 svarskort, 1 spelmark med hållare, 1-2-3-1-2-3-tärning, regelark

Bakom det skitfula omslaget hittar du en nästan ännu fulare spelplan men trots allt ett lagom trevligt sällskapsspel att plocka fram när du och vännerna vill slå ihjäl en stund tillsammans. Det här handlar om att känna sig själv, ana hur vännerna ser på en, ha en uppfattning om andra och därtill våga uttrycka den. Ja, här gäller det att ha högt i tak. Det kan bli en hel del glada skratt men även en risk för kanske ett eller annat obehagligt avslöjande.

Man turas om att läsa en fråga som alltid rör en specifik person i sällskapet och där finns hela tiden sex olika svarsalternativ. Samtliga spelare (den det gäller, frågeläsaren samt alla andra) skall allihopa helst besvara frågan ärligt utifrån sin egen uppfattning, men den personen som frågan gäller kan också välja att istället ge det svar som han/hon tror att majoriteten kommer att säga…

När alla svar avslöjats är det alla de som röstat som majoriteten som får flytta framåt på spelplanen, och det faktiskt oavsett hur personen det hela gäller själv har tyckt… Ja, du borde såklart känna sig själv bäst, men här spelar det ingen roll om du föredrar svar A, om resten av gänget känner att det är svarsalternativ B som verkligen är du!

Så känner du att vännerna rätt troligt kommer att svara B kan du således tyvärr ”fuska” och själv svara B, trots att du innerst inne egentligen tycker A. Om huvudpersonen också svarat som majoriteten får denne nämligen kasta en tärning och gå 1-3 steg framåt, alla andra flyttar alltid bara fram ett steg i taget när man svarat som de flesta…

Ja, det var spelet Tänk om du var…?

Här kommer 152 kort med lika många frågor, och sex gånger fler svarsalternativ. Nu gäller det bara att fundera ut vilket av dem som passar in bäst på dig och spelkamraterna.

Vilken present är du? (Ett dussin röda rosor, en bok, ett smycke, en väggkalender, en chokladask eller en flaska fint vin)

Vilken ljuskälla är du? (Lågan från ett stearinljus, solen, discolampan, ficklampan, snölyktan eller ett fyrverkeri)

Vilket djur/Disneyfigur/ovanligt fordon/musikinstrument är du? Vilken katastrof? Är du jordbävningen, digerdöden, Titanics undergång, stormen Gudrun, en börskrasch eller en snölavin?

Vilken klyscha är du? Vilket litterärt verk är du? Vilken bil, vilken stad, vilken färg, vilket yrke?

Vilken sak skulle du behålla om du bara fick välja en av dessa…? Om du flyttar, vilket av följande är viktigast på nya stället? På vilket sätt vill du dö? Vilket sätt att tjäna en miljon kronor på är du?

Vem av följande ur historien skulle du vilja äta middag med om det gick? Om du ärver 10 miljoner vad gör du med de pengarna?

Vem av de sju små dvärgarna är du, vem i Star Wars? Vilken jultradition, vilken drömsemester, vilken souvenir?

Vilken kris skulle irritera dig mest, vilken historisk händelse skulle du velat bevittna, vilket olöst mysterium är du? Vad ger dig mest stimulans i livet? Vilken egenskap vill du helst se hos dina barn?

Kort sagt; är du grön eller gul eller rosa? En hund eller en groda eller nåt annat? Är du kärlek, lust, hat eller rättvisa, Stockholm eller London, Ferrari eller Volvo, Olympiska spelen, Hockey-VM eller ett Formel 1-lopp?

Vill du åka på safari, förlösa ett barn eller kandidera som partiledare? Är du kaffe och cognac, ost och vin, citronparfait eller kanske rätt och slätt glass?

Tja, exemplen kan kanske räcka där, du fattar snabbt och reglerna är busenkla. Fundera över personen i heta stolen och de olika svarsalternativen, vilket passar bäst in på personen i fråga? Välj att visa motsvarande svarskort av de sex du har på handen, passande nog märkta 1-6.

Avslöja alla era svar samtidigt, Alla som tycker som majoriteten flyttar framåt minst ett steg och den som först kommit typ 18 steg framåt vinner. Man skulle vilja säga att denne således känner sig själv och vännerna bäst, men med det där tärningskastet är här även en hel del tur involverat. Det är kanske inte rätt och riktigt med slumpinslag i ett dylikt spel, men allt är så lättsamt och snabbspelat att det kanske ändå får vara okej i goda vänners lag i ett spel som detta.

Här går det att förfasa sig över somligt, bli överraskad, förbannad eller glad. Man kan hålla med eller protestera högljutt, försök bara att ha skoj och inte ta allt så allvarligt så skall allt nog ordna sig.

152 kort med frågor är inte många, men det går såklart att spela så att alla frågor förr eller senare kommer att ställas till samtliga. Samma fråga i tur och ordning till samtliga deltagare skulle dock bli rejält tjatigt väldigt fort. Ett litet plus för en lagom behändig förpackning, men ett minus för skitful design. Tänk om du var…? påminner inte så lite om Tactics äldre spel Vänner och fiender.