Sverigechansen (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare
Ålder: 13+ år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: Spelplan, 400 kort (264 Sant-Falskt, 100 Snabbfrågekort, 36 svarskort), 6 spelpjäser, tärning, regler
Frågeskrivare: Carsten Ryytty/Björn Wadelius

”Ett underhållande och annorlunda frågespel baserat på boken 3000 otroliga fakta om Sverige.” Tja, underhållande, visst, men så fasligt annorlunda vet jag inte om spelet är.

Flytta dig runt spelplanen och besök fält märkta SNABB, SANT-FALSKT och DUELL. Det är pjäsplaceringen för spelaren i tur som avgör vilket moment som skall spelas och det är då aktuell deltagare som får agera uppläsare för de andra (gäller i momenten Snabb och Sant-Falskt, för Duell se nedan).

SNABB (10 fält) innebär snabbfrågor. Den spelare som först ropar ut rätt svar på frågan vinner poängen och avancerar på spelplanen, 1-3 steg beroende på ett tärningskast. Går alla spelare bet på svaret går uppläsaren 1 steg fram.

SANT-FALSKT (10 fält) kräver också alla spelarnas engagemang. Ett påstående som är antingen sant eller falskt skall läsas upp. Varje spelare väljer ett av sina sex svarskort. Dessa är märkta Sant 1,2,3 eller Falskt 1,2,3. Ju högre siffra desto större din satsning på att ditt svar är rätt. Har du korrekt avslöjat påståendet flyttar du såklart det antal steg du satsade, har du fel backar du naturligtvis motsvarande antal fält. Har alla spelarna fel går uppläsaren 1 steg framåt.

DUELL (4 fält) ger dig möjligheten att utmana en spelare som ligger upp till fem steg framför dig på spelplanen. En annan spelare än den du utmanar läser då upp en snabbfråga för dig och den utmanade. Svarar du rätt övertar du den utmanade spelarens plats (pjäserna byter plats), vinner utmanaren snabbfrågan händer inget. Om båda svarar fel (eller rätt exakt samtidigt) fortsätter ni läsa snabbfrågor tills ni nått ett avgörande.

Först i mål vinner spelet, inget konstigt med det. Det är kul med ett rent Sverigefrågespel och frågorna är varierade. Här finns inga givna kategorier, det kan handla om allt mellan himmel och jord. Men frågespel? Ja, jo, men ändå inte. Hela Sant-Falskt-momentet erbjuder ju alltid en 50/50-chans att gissa rätt och det utgör ju typ halva spelet.

Den här mixen av moment där både snabbfrågor och sant-falskt-svar kan ge 1-3 stegs förflyttning blandat med Duellrutor som kan ge 5 steg fungerar inte alltid optimalt. Säg att du står på en Duellruta när du t.ex. skall delta i en Snabbfrågetävling värd 1p. Skulle du vinna får du förvisso ett poäng, men kliver vidare bort från din Duellruta och blir i ditt nästa drag uppläsare av en Sant-Falskt-fråga för dina motståndare som då kan dra ifrån dig.

Du bör således avsiktligt svara fel/undvika snabbfrågan så att du i nästa drag kan ge dig in i en Duell och kanske vinna 5 steg framåt och få flytta tillbaka en annan spelare som just nu ligger före. Visst, man vill alltid glänsa, svara rätt på alla frågor och hedern kanske förbjuder ett läggresultat, men ändå. Det är något litet fel i spelmekaniken om det kan löna sig att förlora somliga frågor i ett frågespel. Anyway, Sverigechansen är dock som helhet helt okej.

Sant-Falskt-korten rymmer ett påstående per sida, snabbfrågekorten totalt 6 frågor vardera.