Svenska MAD:s kortspel (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: Från 8 år
Innehåll: regler och 76 spelkort

Okej, kortspelet UNO är kanske inte världens bästa kortspel, men det är just okej och fullt spelbart om man söker en stunds förströelse och inte vill ha svåra regler eller för mycket funderande. Har du inte större krav på ett spel än så kan du från och med nu lika gärna spela Svenska MAD:s kortspel istället. Det är i grunden en kopia på det världskända spelet jag först nämnde.

Alla spelkorten blandas, alla deltagare får sig en samling kort att ha på handen och så gäller det att bli den spelare som först kan bli av med dem! Man får spela ut ett enda kort när det är ens tur och passar inget av dem man håller i, får man dra ett osett från draghögen. Passar det spelas det ut omedelbart, i annat fall får du ta upp det och öka på din samling kort som du håller i.

Ett kort passar på ett annat om de delar minst en egenskap, två kort på varandra skall matcha antingen i färg eller i valör. Här finns gula, gröna, blå och röda kort med siffrorna 1-6.

Till dessa sifferkort kommer, i vanlig UNO-stil, en samling specialkort. Somliga kort är Vilda och bär knäppa MAD-illustrationer. Dessa passar på vilket annat kort som helst och kan nyttjas för att ändra spelordningen från medsols till motsols och tvärtom, tvinga motståndare att ta upp kort eller tillåta byte av färg att spela ut.

Det som är lite speciellt med MAD:s version jämfört med originalet UNO är att du här kan utse en speciell mottagare av extrakort som måste plockas upp, det behöver inte nödvändigtvis alltid vara personen som följer i tur. Här finns också kort som skyddar mot en obehaglig situation med ett eller flera extrakort och som istället tvingar den som spelade det kortet att själv drabbas.

Spelslutet erbjuder också en liten nyhet. Visst, du kan vinna genom att vara den som först spelat ut alla sina kort. Sitter du med det Vilda JOKER-kortet på handen kan du spela ut det trots att du har maximalt 3 andra kort kvar på handen. Då dör spelet omedelbart, men det måste då först räknas poäng innan vinnaren kan koras.

Alla kort kvar på handen när JOKER-kortet kommer ut har ett visst värde. De med illustrationer är värda 5 poäng styck, sifferkorten ger poäng motsvarande sitt numeriska värde. Spelaren med lägst poäng vinner spelet.

Tja, mycket är sig likt från förlagan, somligt är nytt. Överlag tycker jag att MAD:s kortspel är bättre än vanliga UNO men visst, ingendera är ju något jättefestligt höjdarspel. Svag till måttlig trea i betyg kan jag bjuda på.