Svarte Petter (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2+ spelare
Innehåll: 31 spelkort (15 par + Svarte Petter), ett kort med regeltext

Det är bara 31 spelkort i Svarte Petter men det erbjuds mycket skoj för barnen eller för den skull hela barnfamiljen med det här materialet. Trettio av korten kommer i form av femton matchande par. Huvudillustrationerna må skilja sig åt mellan korten men de små bilderna i kortens hörn passar ihop två och två.

Här finns två kort med små slevar som symboler (kortens barn är bagare), två kort med bollar, två kort med fiskar, fåglar, väskor, snöbollar osv. Det enda udda kortet är just Svarte Petter, personen man vill undvika att bli. I den här utgåvan är Svarte Petter en rätt gullig svart katt. (Varför skulle man inte vilja vara honom? Han ser snäll ut…)

Spelupplägget är mycket enkelt. Blanda alla korten, dela ut dem så rättvist som möjligt mellan deltagarna och låt varje spelare sortera bort alla kort som man har på handen som finns i ett matchande par. Innan spelstart skall alla bara sitta med udda kort i sin spelhand.

Turas om att hålla fram korthanden och låt näste spelare i tur dra ett kort från den. På så sätt får alla hela tiden ett nytt kort var i taget. Förhoppningsvis passar det nya dragna kortet ihop med ett redan befintligt på handen och bildar ett par. I så fall skall det paret plockas bort och på så sätt reduceras din kortsamling. Passar inte kortet får du helt enkelt fler kort att ta hand om.

Spelet går ut på att så fort som möjligt bli av med alla sina kort! När alla kort i par till slut är bortblockade kommer någon stackars förlorare att sitta ensam med det udda kortet Svarte Petter. Löjligt enkelt, men samtidigt så enkelt att det blir skoj för alla att vara med. Och även om du inte skulle tycka att det är skoj kan du säkert stå ut de 5 minuter det tar att spela ett parti…