Sunblock (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 6+ år
Speltid: 5-15 minuter
Innehåll: Byggbar Lego-tärning, 79 Legobitar, regelhäfte och bygginstruktioner


En rätt fiffig spelidé, ett bra tema, det måste jag säga. Vi befinner oss på en badstrand, omgärdade av vatten och här vill varje spelare stanna så länge det bara går. Det gäller att flytta runt på solstolar, parasoller och soptunnor på bästa sätt för att kunna njuta maximalt.

Olyckligtvis är strandens yta starkt begränsad och ingen vill ha en soptunna eller någon annan besökare precis intill sig, så här måste man placera föremålen på smartast möjliga sätt. Solparasollen kommer också i ett antal olika färger, storlekar och med olika höjder så att kunna resa sitt solskydd precis där man så önskar kommer inte alltid att lyckas.

Den som i sitt drag inte klarar av att på godkänt sätt placera ut sin solstol, ett parasoll eller en soptunna har automatiskt förlorat. Den som håller sig längst kvar på stranden vinner!

Ja, det finns en hel del strategi i det här lilla spelet, var placerar man sin solstol bäst för att blockera för konkurrensen? Var skall man ställa soptunnan så att motståndarna tvingas flytta sina solstolar?

Men, här finns ju den där byggbara Lego-tärningen som skall kastas i varje drag och det är den som avgör huruvida det är ett parasoll, en solstol eller en soptunna som skall byta plats eller ställas upp på stranden. Det handlar alltså en hel del om ren och skär tur också.

Ett parasoll tar ju bara upp en enda knopp på Legoplattan (stranden), undantaget det allra största solskyddet som står på 4 fält, medan solstolen behöver två. Soptunnan å sin sida kräver också bara en knopp att stå på, men sedan behövs en hel rad fria fält runtom… Man vill ju inte känna stanken! Höga parasoll kan kanske få plats och resa sig över allt det andra. Låga parasoll kan kanske inte alltid rymmas mellan andra parasollskaft.

Det är 6 möjliga utfall med tärningen. För tre av dem (gult, rött, blått) reser man ett parasoll av motsvarande färg någonstans på stranden.

En sida innebär att strandens allra största solskydd måste ställas på annan plats. Detta stora tygstycke (nåja, det är en rund plastbit) har ett stativ som täcker 4 Legoknoppar på brädet.

De två sista möjliga resultaten av ett tärningskast innebär att du antingen måste flytta din solstol eller en soptunna. När du flyttar en soptunna kan det alltså innebära att du tvingar någon annan spelare att genast flytta sin solstol…

Ja, det här var egentligen riktigt fiffigt, men…

Spelplanen rymmer totalt 76 Legoknoppar och redan från start är 16 av dem blockerade med solstolar, soptunnor och det stora parasollet. Olika parasoll reses på stranden i synnerligen rask takt så mycket snabbt blir det riktigt proppfullt på den begränsade ytan. Speltiden kan verkligen bli enbart 5 minuter, och det känns nästan väl kort.

När du sedan fått dit en bunt olika höga solskydd på smala plastpinnar med stora skärmar blir det svårt att pilla loss och få dit soptunnor och solstolar därunder och det är inte utan att jag oroar mig för avbrutna parasollskaft.

Det här är ändock det Lego-spel i det lilla formatet som tilltalat mig som vuxen allra bäst. Nästan, nästan, nästan så att jag satte en trea i betyg.