Sumeria 2-Player Expansion (Reiver Games)


Fakta:
Antal spelare: 2spelare eller lag
Ålder: 10+ å
Innehåll: 4 x 6 spelpjäser, klistermärke, regler.
Konstruktör: Dirk Liekens

Det som finns i den här lilla plastfickan borde såklart ha varit inkluderat redan i grundboxen. Att få ett halvdussin extra små träpjäser (så att man nu spelar med 20 pjäser var) bara för att kunna spela Sumeria på två, känns nästan löjligt. Det hade väl bara varit att säga att man tar 10 + 10 pjäser från två färger var ur grundspelet! Fler pjäser hade ju inte behövts egentligen, men visst, nu kan man spela på två med 20 enhetligt färgade pjäser, och det dessutom oavsett vilken färg du föredrar (rött, blått, svart eller gult).

Klistermärket som medföljer kan sättas på spelplanen över de gamla fälten för spelade turer för det är en sak som förändras något. Man spelar fortfarande 6 omgångar, men med 4 turer var i varje omgång, inte tre som i grundspelet med 3-4 deltagare.

Poängräkningen för den näst viktigaste staden (som har två slumpade inflytelsebrickor) ändras också något. Majoritetshavaren väljer en bricka, den andra går förlorad, dvs. ges inte till andraplatstagaren...

Mer är det inte, så i princip är detta en helt meningslös expansion. Pjäserna fanns ju egentligen där (om än i olika färger) redan i grundlådan och de här regeljusteringarna hade man nog själv kunnat klura ut för att få Sumeria att fungera bra på två spelare.

Samtidigt finns det ju ändå några plus med detta; innehållet ryms bra i grundboxen, komponenterna håller god kvalitet och, ärligt talat, Sumeria på 2 spelare är nog också det bästa sättet att ta sig an spelet. Det blir minsta möjliga kaos, mesta möjliga kontroll över händelserna... Den skarpaste hjärnan vinner!