Stonehenge (Titanic Games)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Spelbräde, 65 spelkort, 6 plastfigurer, 5 uppsättningar 10 runda diskar och 10 stavar, 15 byggbitar till 5 triliter, regler.
Konstruktörer: Richard Borg, James Ernest, Bruno Faidutti, Richard Garfield, Mike Selinker

Visst låter det som ett kanonerbjudande att få fem spel i en enda låda, dessutom fem spel skapade av några av spelvärldens mest kända designers? Men om alla spelen som bäst är högst medelmåttiga och inget man egentligen vill spela igen, visst hade det varit bättre med bara ett enda bra spel istället? Ja, kanske att ett enda spel i lådan och även ett dåligt sådant hade varit att föredra framför besvikelsen över fem (!) rätt trista spelupplevelser?

Här har nu fem prominenta spelkonstruktörer med flera kända och populära speltitlar på sina CV:n fått leka fritt med en och samma spelplan, identiska spelkomponenter i form av en kortlek, en bunt brickor och stavar i plast och komma upp med varsitt bidrag.

Det hela blev samlingsprojektet Stonehenge, tema uråldriga stenar av okänt ursprung och med oklart syfte således, en intressant bas för vår designers att utgå ifrån. Ja, kalla gärna allt rätt spännande men samtidigt lite påklistrat, ett försök att tvinga fram något spelbart med ett förutbestämt antal komponenter, en given spelplan etc.

Och vad blev det av det hela? Ett politiskt spel, ett kortspel med bluff, ett auktionsspel, ett race runt spelplanen och ett slutligen ett krigsspel, inte mycket som har så värst mycket med just Stonehenge att göra kan jag tycka.

Men det finns mer att invända mot, ärligt talat. Spel för 3-5 deltagare säger asken. I regelhäftet noteras sedan att ett av spelen är för endast 3-4 spelare, ett annat enbart för 4-5 deltagare.

Reglerna för varje spel omfattar bara två sidor, så ingendera upplevelsen är speciellt omfattande eller komplex. Däremot hade de där två sidorna med förklaringar gärna fått vara tydligare, bättre uppställda, mer lättlästa och med några exempel eller bilder. För fem olika spel över 10 sidor regler får man totalt 3 små förklarande bilder och ett enda exempel. Det räcker inte alls för att göra allt tydligt nog tyvärr.

Somliga ingående minispel kräver lite mer list och klurande än andra, flera är rejält slumpberoende och ärligt talat, hittar jag 2-4 andra spelsugna kamrater kommer jag aldrig att ens fundera på att plocka fram detta igen. Detta är ett annorlunda, kreativt projekt men i sanning inte mycket till underhållande spelupplevelse. Det finns dock online många exempel där andra personer skapat sina egna spelvarianter med detta material, så kanske går det ändå att hitta ett eller två bra spel här någonstans...

Stenblocken för Stonehenge, liksom runda markörer och avlånga stavar är väl okej vad gäller utformning och kvalitet, men det rör sig ändå om billigaste plast i olika färger, spelkorten kommer i tunt och litet format. Allt som allt är spelet Stonehenge inte något som direkt imponerar någonstans.