Stone Age (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 60-90 minuter
Innehåll: Spelplan, 4 spelarbräden, 68 träresurser, 40 träfigurer, 8 markörer, 53 matbrickor, 28 byggbrickor, 18 verktyg, startspelarfigur, 36 civilisationskort, 7 tärningar, tärningsbägare, regelhäfte
Konstruktör: Michael Tummelhofer

Stone Age rankas mycket högt på BoardGameGeek.com, jag hade förväntningarna högt ställda och räknade med ett rätt avancerat, varierat och ganska utmanande, krävande spel.

Döm om min förvåning när jag sedan tar mig an reglerna och finner vad som verkar vara ett rätt rättframt, repetitivt spel utan några krångligheter. När Stone Age sedan är spelat kan konstateras att temat är bra, speldetaljerna utmärkta och att det finns mycket att ägna sig åt, men att det samtidigt framförallt handlar om att samla ihop många kort eller byggnadsbrickor. Och när det gäller korten, antingen att samla många gröna kort eller många sandfärgade.

Att satsa på allt blir egentligen till ingenting, så det gäller att bestämma sig tidigt för vilken linje man vill följa. Att byta under spelets gång tenderar också att bli kostsamt – speltiden räcker dåligt till för att du skall bli framgångsrik på flera olika plan, det får liksom bli det ena eller det andra.

Stone Age är inte alls dåligt, inte alls, jag gillar spelet men kanske att speltiden blir väl lång i förhållande till den variation du får. Kanske märker du också snart vad respektive motståndare egentligen samlar på och så går spelet vidare, omgång efter omgång. Ni kör era val igen och igen och så är det hela slut och poängen skall räknas. Vem fick ihop flest poäng på sina gröna kort, sina sandfärgade kort eller via insamlade byggnadsbrickor?

Du börjar spelet med fem träfigurer med vilka du kan utföra (kanske) fem olika drag. Under spelets gång har du sedan möjlighet att förvärva fler pjäser och därmed kunna utföra än fler saker. På så sätt påminner Stone Age lite om några andra spel jag spelat, Norenberc och Vasco da Gama. Även i dessa finns mycket att välja mellan för att samla ihop sina poäng och du har också chans att skaffa dig fler ”drag” i din tur. Skall dessa tre spel jämföras sopar Stone Age på många sätt banan med Norenberc samtidigt som det får stryk av upptäckaren da Gama. Betyget 4 för Stone Age är nog egentligen en 3,5: a avrundat uppåt…

Sådär ja, hur är det nu spelet spelas? Mycket enkelt kan sägas att först skall alla spelarnas pjäser ut på brädet där så är lämpligt och man tror och hoppas att de gör bäst nytta, i nästa moment utför varje spelares pjäs just sin unika handling på respektive ställe.

Spelplanen avbildar alltså en mängd olika platser där deltagarna har möjligheter att placera sina pjäser för olika händelser. Reglerna säger att man, i sin tur, får spela ut så många pjäser man vill och kan, på ett enda ställe i taget innan det är nästa spelares tur att ställa en eller flera pjäser på ett ställe osv. När man gått laget runt och om någon har pjäser kvar, kör man ett varv till. Dags att placera en eller flera pjäser på ett nytt ställe, osv. osv. Detta spelmoment fortgår till dess att alla spelare så långt som möjligt fått ut alla sina pjäser någonstans på spelplanen. Utrymmet för pjäser vid de olika ställena är naturligtvis begränsat, så först till kvarn. Det är fullt möjligt att vissa drag inte blir möjliga för en eller flera spelare i en viss omgång om någon annan fyllt platsen tidigare…

I skogen får man virke, i lergropen skapas tegelstenar. I stenbrottet får man sten och i floden hittar man kanske guld. Alla dessa platser rymmer totalt 7 spelpjäser vardera och man kastar sedan en tärning för varje pjäs och tar helt enkelt ett antal av motsvarande råvarutyp. Naturligtvis är det svårare att komma över guld än t.ex. trä så dina tärningsslag skall alltid divideras med en viss faktor innan du får ta det du vill ha, hur mycket eller litet det nu än må vara.

Vid verkstaden finns plats för en enda spelpjäs och den erbjuder aktuell spelare möjligheten att förvärva ett verktyg. Verktygen är självklart (precis som i verkliga livet!) användbara och används här för att justera dina tärningskast. När du skall plocka råvaror använder du verktygen för att få avrunda dina tärningskast något uppåt till ett mer gynnsamt resultat… Du kan samla flera verktyg under spelets gång och liksom uppgradera dina befintliga för att få en än bättre situation.

Vid hyddorna får två figurer placeras men de måste tillhöra en och samma spelare och placeras där i ett och samma drag. De två figurerna skapar en tredje, ny spelpjäs åt spelaren. Ja, vi kan väl säga som så att en stenålderskille och en stenålderstjej helt enkelt förlustar och förökar sig i hyddan. På så sätt kan du alltså komma över fler spelpjäser som ger dig nya möjligheter framöver.

På det stora fältet får hur många spelpjäser som helst ställas ut. Dessa anses jaga och samlar alltså ihop mat till dina figurer. Naturligtvis måste dina stenålderspersoner äta om de skall överleva, och ju fler figurer du sätter till världen och spelar med desto mer mat måste införskaffas! Sist i varje spelvarv måste allas spelpjäser utfordras. Finns där inte tillräckligt med mat tvingas du till kostsamma bestraffningar. Så rusa inte huvudlöst iväg och sänd iväg alla dina figurer på t.ex. guldjakt eller för att samla verktyg, någon eller några måste också ta ansvar för försörjningen när det gäller föda.

Dina pjäser kan också satsa på spannmålsodling (för att ta bort eller i alla fall minska behovet av jakt på fältet) eller visa intresse för något eller några av de uppvända korten och/eller byggnadsbrickorna.

En pjäs utställd på respektive kort och/eller bricka ger dig förstatjing på speldetaljen ifråga. Det är ju de här olika korten och brickorna som (på olika sätt) genererar poängen du vill åt. Alla är de rätt olika och erbjuder olika former av råvaror eller poängmultiplar. Det går att komma över gratis guld, sten, trä etc., man kan dubbla, tredubbla, fyrdubbla sina poäng för antalet verktyg man samlat, antalet spannmålspoäng man fått ihop osv. Varje insamlat grönt kort ger poäng som ökar exponentiellt med antalet kort, varje byggnadsbricka är värt en del. Ja, samla ihop kort och brickor som du behagar…

Kom bara ihåg att du måste betala för dessa också. Betalar gör du såklart med en viss specifik summa för respektive kort/bricka. Kostnaden består av ett antal trästockar, tegelstenar, vanliga stenar, guldstycken eller en mix av allt detta. Har du inte råd att köpa ett visst kort eller en specifik bricka kan du ju ändå ställa din pjäs där för att förhindra att föremålet går till en annan spelare som skulle tjäna massor på det eller rentav kan avsluta spelet. På så sätt kan du faktiskt kanske hålla liv i spelet lite till…

Ja, när ni köpt på er så många spelkort att det inte går att fylla på spelplanen med fyra nya, eller ni handlat byggnadsbrickor så att en enskild hög helt tagit slut är även partiet Stone Age det också. Då vinner den som dragit ihop mest poäng genom sina valda drag och införskaffade kort och brickor.