Steka ägg (danspil)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 3+ år
Speltid: 15 minuter
Innehåll: 28 ägg, 2 tärningar (1-6, en med prickar, en med siffor), regler

Steka ägg är ett snabbt och enkelt tärningsspel för barn (och alla andra spelsugna) och som spelas i själva förpackningen. Lyft bara av locket och plocka fram tärning och pjäser så är ni klara för start!

Du börjar spelet med 7 eller 8 ägg i din egen äggkorg (beroende på antal deltagare) och korgen har plats för 10 ägg.

Gör dig av med dina ägg så snabbt som möjligt för att vinna, lägg dem i stekpannan eller i en äggkopp. Skulle du behöva plocka upp ägg lägger du dem såklart i din egen korg och råkar den bli överfull har du tyvärr blivit utslagen. Aj då.

Äggkopparna är fem stycken, självklart märkta 1, 2, 3, 4 och 5. Placera ett av dina ägg i en ledig äggkopp om du med ditt tärningskast slår fram motsvarande siffra. Slår du fram en 6:a skall ett ägg hamna i stekpannan mitt på spelplanen och då utgår det ur spelet.

Skulle en äggkopp vars siffra du slår fram vara upptagen plockar du istället upp ägget och lägger det i din korg. Du skall alltid kasta tärningen i alla fall en gång i din tur. Får du dock ut ett ägg i en tom äggkorg eller ned i stekpannan får du om du vill slå igen. När du sedan känner att oddsen inte är i din favör kan du välja att inte slå igen utan lämna över tärningen och turen till nästa spelare.

Visst handlar allt om tur med en tärning och visst är det samma moment om och om igen, men i ett sådant här lättsamt men ändå spännande spel, främst för yngre spelare, passar upplägget alldeles utmärkt för ett snabbt parti, eller två...