Steel Driver (Pegasus Spiele)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 deltagare
Ålder: 12+ år
Speltid: 60-90 minuter
Innehåll: Spelbräde, 6 kontrollbrickor, 30 företagsaktier, 12 företagsbrickor, 102 bitar järnvägsräls, 3 spelmarkörer, 60 investeringskuber, 38 varukuber, 90 sedlar, regelhäfte
Konstruktör: Martin Wallace

Sex olika företag tävlar om att täcka USA med järnvägsräls. Ju fler städer som knyts samman desto mer gynnsamt för bolaget.

Här erbjuds nu spelarna möjlighet att under 5 identiska spelomgångar á 6 auktioner investera i ett, några eller samtliga företag. Max 6 aktier för respektive företag kommer att finnas tillgängliga att förvärva, så först till kvarn.

För varje gjord investering får sedan varje spelare bygga ut linjenätet för aktuellt företag utifrån storleken på sin satsning. Naturligtvis är det olika kostnader förknippade med utbyggnad till olika städer och som alltid gäller först till kvarn.

Allt eftersom ett företags linjenät växer och fler städer inkluderas i dess nätverk stiger såklart värdet på bolaget ifråga. Kontanter utbetalas som aktieutdelning under varje spelrunda i en storlek motsvarande vad bolaget expanderat linjenätet med under innevarande omgång, och då blir det enbart pengar till just den omgångens investerare. Andra deltagare med aktier i samma bolag får sin tilldelning av pengar först i slutet av spelet.

Självklart är det varierande lönsamhet i att knyta samman olika orter, somliga städer är mer åtråvärda än andra att ha järnvägsförbindelse till. Det utbetalas en omedelbar bonus till det järnvägsföretag som lyckas förbinda den amerikanska öst- och västkusten med en fungerande tåglinje däremellan. Den sträckan behöver dock inte vara skapad av ett ensamt bolag utan faktiskt alla företag kan ha varit med och bidragit med räls här och var… Alla bidragande företag kan i ärlighetens namn få en slant för sin insats.

De olika bolagens röda, gröna, blå, bruna, gula och grå linjesträckningar breder ut sig över kontinenten. Det är färgglatt värre men ändå inte alltid så lätt att snabbt överblicka rådande situation och analysera nya möjligheter. Alla kan som sagt ha rätt att bygga på alla linjer. Från olika städer finns olika många vägar vidare, dessa kräver som sagt olika stora investeringar och kan ge olika stora avkastningar tillbaka. Återigen först till kvarn…

Steel Driver kommer med relativt enkla regler och rejält spelmaterial; kuber och cylindrar och stavar är av trä rakt igenom. Allt är snyggt och funktionellt utformat men spelet blir ändå inte den höjdarupplevelse jag hoppats på. Upplägget är repetitivt och det kan bli en hel del väntande när någon måste tänka igenom alla tänkbara vägar vidare. Det är svårt att på förhand veta vad som verkligen kommer att bli mest gynnsamt på sikt då den extra poängtilldelningen i slutet kan ändra läget totalt.

Ett solitt sällskapsspel, inget snack om det, men ärligt talat högst medelmåttigt. Det riskerar att bli en del väntan mellan varven och av det följer en lite för lång speltid i förhållande till vad som erbjuds.