Spökskogen (Enigma)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 5-99 år
Innehåll: Spelplan, 2 spöken, 6 spelpjäser, 1 magnetisk jättedvärg, 6 runda brickor, 1 specialtärning, regelhäfte
Speltid: 20-25 min
Konstruktör: Michelle Schanen

Spökskogen spinner vidare på temat från spelet Spöktrappan men bjuder på lite mer taktiska inslag. Det handlar om några barn som förföljs av spöken. Nu flyr de genom skogen. Barnen (spelarna) startar i tornruinen och skall sedan förflytta sig 25 steg längs stigen som går genom skogen, över floden via en trädstam, förbi en glänta med stark sol och ända hem. Först ut ur skogen vinner.

Alla deltagare tar en träbricka och en spelpjäs i motsvarande färg. Brickan ligger framför varje spelare för att visa vem som är vem i spelet. Barnet/spelpjäsen man sköter placeras såklart på startrutan i tornruinen.

Några steg efter startrutan väntar jättedvärgen på barnen. Han är magnetisk och drar alla barnen till sig. Den som landar på hans ruta ”fastnar” vid hans sida och sällskapet flyttar sedan framåt tillsammans. Inget barn får ensam passera jättedvärgen så flera deltagare kan kanske få flytta framåt i samma drag.

När dvärgen tillsammans med ett eller flera barn försöker passera trädstammen över floden faller barnen i vattnet och får starta om från start igen. Nu väntar jättedvärgen först på andra sidan floden. Så i början är det kanske bäst att inte ligga först utan något steg efter jättedvärgen och den ledande pjäsen.

Spökena kommer i spel på samma sätt som i spelet Spöktrappan. Om tärningen visar en siffra flyttas ett barn (valfritt vilket) lika många steg framåt. Kommer barnet ifatt jättedvärgen och det finns mer förflyttning att göra flyttar jättedvärgen och eventuella sammankopplade barn med de också……

Visar tärningen ett spöke placeras en spökpjäs över valfritt barn/spelpjäs som därmed är fångat och inte längre får flytta. Ett barn som eventuellt satt ihop med jättedvärgen sitter nu alltså inte längre ihop med denne. Med nästa tärningskast med ett spöke kommer det sista spöket in i spelet och fångar en annan spelare. Visar tärningen återigen ett spöke i det fortsatta spelet frias ett barn och ett nytt blir infångat.

När jättedvärgen når gläntan med solfältet befrias för en stund alla fångade barn och spelarna kan rusa framåt mot målet. Men snart visar nog tärningen att spökena är efter dem igen……så vem (eller vilka) är tillsammans med jättedvärgen när denne kommer ut ur skogen?

Spökskogen är ett spännande spel för de lite yngre spelarna eller för en vuxen som spelar med och mot ett eller flera barn. Spelet känns välgjort, spelplanen är stor och alla spelpjäserna är i trä. Som barnspel betraktat torde spelet säkerligen förtjäna ett högre betyg men nu bjussar jag på en stark trea utifrån min roll som spelande förälder.