Spöken och Monster (Förlaget Rebus)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
ålder: Från 7 år
Innehåll: Pocketbok på ca 30 sidor med berättelsen om Greve Cranium och hans släkt, fladdermus och spindel av plast, specialkortlek, pappkista med ett 20-bitars pussel, batteridriven dödskalle med flammande röda ögon och hemskt skratt, 2 tärningar, 4 spelpjäser

Spöken & Monster är mer än enbart ett spel. Det är ett helt spökslott fullt av överraskningar, ja en hel låda med potentiellt skoj för barnen. Lådan i sig är formad som ett hus. Fäller du upp locket, dvs. husets framsida, kan du mötas av ett hemskt skratt. Det är greve Cranium som med flammande röda ögon avger sitt högljudda garv. Han ligger i ett fack i boxens plastinsats. I andra fack finns en plastfladdermus och en spindel. Här finns också en kortlek (med regler för ett par olika kortspel) med fina färgglada illustrationer över de boende i huset samt en pappkista. I kistan finns ett pussel. Tärning och några spelpjäser följer också med för lyfter du ur insatsen när du öppnat asken utgör själva kartongens botten och lockets insida en spelplan över husets olika rum och de närmsta omgivningarna.

Här finns åtta rum att besöka och sedan ytterligare några platser såsom hundkojan och kyrkogården. Vänd upp ett av korten i kortleken för att se vems rum spelarna skall tävla om att komma först till. Först dit får kortet ifråga, vänd ett nytt och jakten går vidare till nästa rum. Ja, slå högst på tärningen för att flytta längst, mycket svårare än så är det inte. Man kan bli fördröjd på kyrkogården men å andra sidan kan både spindeln och fladdermusen ge dig extra snabb förflyttning genom huset. Den som är först med att ta sig till målrutan efter att ha samlat på sig 3 olika spelkort vinner.

Kort och spelplan är snyggt illustrerade, men det är lite pyssligt att med sina små spelpjäser spela i själva asken. Greve Craniums gapskratt är också så påfrestande högt och långt var gång jag avtäcker hans ögon att jag känner mig tvungen att plocka bort batterierna i skallen. Pusslet har 20 bitar. Som enskilt spel inte speciellt skoj men ett eller flera extraplus kan jag bjussa på för helheten. Kortspel, brädspel, sagobok, pussel och några leksaker till i ett och samma paket är ju inte dumt.