Speculation (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-5
Ålder: 10+
Speltid: Ca 1 tim
Innehåll: 1 spelplan, 2 tärningar, 5 spelpjäser, 1 kortlek, sedlar, spelregler
Konstruktör: Grzegorz Rejchtman

I Speculation skall du välja ett eller flera värdefulla objekt att samla på. Det finns 9 olika serier att försöka komma över (tavlor, mattor, frimärken, värdebrev, pistoler, vinflaskor, juveler etc.) och det finns 12 kort i varje serie. Ju fler kort serien består av desto värdefullare är den. Du utökar din samling objekt genom att dra kort, vinna auktioner eller köpa dem av dina motspelare. Det du samlar på hålls hemligt för alla andra, de korten håller du på handen. Då och då riskerar du dock att åka på att få betala avgift för kort du håller på handen. Se till att du har kontanter så det räcker!

Kort/objekt du vill bli av med läggs öppet på bordet framför dig och kan köpas av andra spelare. Genom vissa insider-tips kan du få möjlighet att höra lite skvaller om branschen och de föremål ni samlar på. Kanske får du veta att frimärkssamlingen, tavlorna eller värdepappren är förfalskningar och alltså är helt värdelösa! Behåll den informationen för dig själv tills spelet är slut och samla själv på något annat. Lägg fram dina insider-tips när spelet är slut och vips är en motspelares hela samling om kanske alla 12 korten helt värdelös! Men kanske har någon annan spelare ett insidertips som visar att just din fina samling är av intet värde. Istället för vinnare blir du sist...

Spännande, festligt och ovisst in i det sista. Mest pengar/värdeföremål vinner. Elegant spelplan och ett mycket underhållande spel. Belönat med Guldtärningen 2003 som Årets vuxenspel. En senare Alga-utgåva av samma spel finns under namnet Real or Fake.