Spank the Monkey (Gigantoskop)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Speltid: 15-45 minuter
Innehåll: 120 kort, tärning, aphöjdskort, apmarkör, regler
Konstruktör: Peter Hansson

Finns det ett svenskt spel som överraskat positivt är det kortspelet Spank the Monkey. Lättsamt, enormt festligt och mycket elakt. Spelkorten är hur snygga som helst och avbildar den ena tokigheten efter den andra. De första partierna sitter man verkligen och läser all text på korten, detaljgranskar bilderna och skrattar glatt åt vansinnigheterna, många partier senare är kanske en hel del av nyhetens behag över.

Visst kan man fortsätta le åt korten, de är ju fortfarande helt galna, men nu har man sett dem alla, nu kan man dem, man vet vad de erbjuder för möjligheter och hur de kan nyttjas. Fast även om den ha-ha-känsla som korten förmedlar mattas med tiden är spelglädjen fortsatt hög och skadeglädjen ännu mer så. Det är en härlig känsla att få spela ut de där korten som saboterar motståndarnas byggen och/eller omintetgör deras attacker!

På en soptipp härjar en apa fritt. Han har byggt sig ett torn av diverse avfall och sitter på sin tron och slänger skräp omkring sig. Nu skall deltagarna själva bygga varsitt torn av sopor för att komma upp till apans nivå och helt sonika ge den smisk. Först med att smiska apan blir vinnaren och på vägen dit samlar man själv på sig skrot till sitt torn. När tillfälle så ges försöker man såklart också sabotera motståndarnas byggande. Finns det något roligare än att se motståndarnas torn falla ihop?

I kortleken finns fem typer av kort. Skrotkort, förstärkningskort, anfallskort, försvarskort och därtill diverse specialkort, enkelt va? Skrotkorten spelar du ut ett i taget för att bygga ditt torn. Skrotet kan vara gamla möbler, bilar, flaggstänger, flipperspel eller rentav missiler, kassaskåp eller tunnor med giftigt avfall. De olika bitarna skrot har såklart olika höjd och hållbarhet. Somliga skrotkort beskriver olika specialhändelser som kan inträffa om tornet skulle attackeras.

Till skrotkorten kan läggas förstärkningskort. Dessa ökar på skrotets hållbarhet och skyddar till viss del mot diverse attacker. Du kan t.ex. klä in ditt skrot i hönsnät, ljusslingor, tejp eller frigolit, eller varför inte skruva dit metallbeslag? Olika förstärkningar är olika bra för olika sorters skrot, så du vill såklart gärna få skrot- och förstärkningskort som matchar varandra.

När du spelat ut maximalt ett kort av vardera typ, skrot- respektive förstärkningskort, i ditt drag får du om du vill attackera en eller flera motståndare. Till det behöver du förstås attackkort och här erbjuds handattacker där du går lös med en motorsåg eller skärbrännare, kastattacker där du kan slunga iväg dynamit, bowlingklot etc. och så diverse specialare som ej skall avslöjas här. Olika attacker är naturligtvis olika farliga och svåra att försvara sig emot. En attack av termiter kan vara riktigt besvärlig. Skattemyndigheten är inte heller att leka med!

Har du otur spelar den anfallne ut ett försvarskort. Det kan vara en tennisracket, en parabolantenn eller, Gud förbjude, den fantastiska teflonsprayen.

Sedan jämför man helt enkelt attackens kraft med styrkan hos skrot och diverse gjorda förstärkningar, kompletterar med ev. försvarskort och kastar sedan en tärning för att se om man kan rubba en motståndares torn. Den av anfallaren resp. försvararen som samlat ihop högst värde har förstås bäst chans att lyckas, men tärningskasten kan naturligtvis gå hur som helst.

Och vips så kan man ha slagit sönder en del av det byggda hos en motståndare eller själv fått se delar av sitt torn braka ihop. Saker kan rasa samman, bomber kan brisera, jordbävningar kan inträffa, advokater kan dyka upp. Ja, nästintill allt verkar tillåtet i kampen om att få smiska apan. Det här är verkligen ett apkul kortspel i skrotmiljö. Stark, stark trea i betyg. Var dock beredd på att det kan krävas mycket utrymme framför spelarna för att få plats med alla skrot- och förstärkningskort man vill ha i sina tornů