Sneaky Pirates (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 3+ år
Innehåll: Spelplan i fyra delar, spinner, 4 skattkistor i papp, 36 guldmynt av plast, 6 spelpjäser av tjock kartong, 5 plastfötter, regelhäfte

En sida med regler, mer skall det väl inte behöva vara till ett spel som är okej från 3 år…?

Sätt ihop delarna till spelplanen och du får en ö med en slinga att vandra runt på i ytterkanten. Lägg ett guldmynt på varje ruta i slingan som inte bär en fotsymbol och lägg sedan resten av mynten i en hög mitt på spelplanen. Varje spelare tar varsin kista att förvara sina pengar i, väljer spelpjäs och ställer ut dem på rutor med fotsymbol. Välj också om det skall vara spelpjäsen Jolly Roger eller en papegoja som vaktar skatten mitt på brädet.

Sådär ja, klart för start. Ha spinnern redo, hjulet med plastpilen att snurra på. Utfallet kan bli 1, 2, 3, 4, guldmynt eller Jolly Roger/papegoja.

Turas nu om att snurra spinnern och följa utfallet. Med 1-2-3-4 går spelaren framåt medurs lika många steg. Om rutan är upptagen av en annan spelare flyttar spelaren bara vidare till nästa lediga fält. Finns där ett mynt tar man det raskt och lägger det i sin kista. Wow, man har plötsligt blivit lite rikare!

Stannar spinnern på guldmyntet får spelaren ta ett mynt från högen mitt på brädet. Är där slut på mynt tar man ett från valfri annan spelare, därefter snurrar man spinnern igen.

Skulle snurrpilen peka på Jolly Roger/papegojan tar man motsvarande pjäs från brädet och ställer den vid någon annan spelare. Den personen måste nu skänka ett av sina mynt till den gemensamma samlingen på spelplanen. Därefter skall Jolly Roger/papegoj-pjäsen lyftas tillbaka. Personligen kan jag tycka att det här pjäsflyttandet känns onödigt omständligt. Låt bara Jolly Roger/papegojan stå still eller skippa pjäsen helt, den tillför ju inget avgörande till spelet…

Spela vidare och plocka upp alla mynten som ligger längs vandringsslingan runt ön. När där är slut men somliga kanske finns kvar mitt på brädet spelar man tills någon snurrar fram guldmyntet. Då tar denne pengara som finns kvar på spelplanen och sen är det slut. Flest mynt vinner såklart!

Sneaky Pirates håller generellt sett rätt god standard på spelkomponenterna, möjligen kan jag tycka att skattkistorna har väl tunn papp och riskerar att bli rätt skeva med tiden. Spinnern känns också lite tveksam, svår att hålla still samtidigt som man sätter fart på pilen, särskilt om man har små händer. Här hade jag absolut föredragit en tärning för att på enklaste sätt slumpa fram olika händelser. Plastmynten är dock rejäla och spelpjäserna likaså, om än ett par kanske helt onödiga…

Och så handlar allt enbart om tur, men så skall det kanske vara i ett spel för de yngsta. Och som sådant kan jag nog tycka att allt det här blir ett helt okej spel, värt medelbetyg.