Smash Up Expansion: Awesome Level 9000 (AEG)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare
Ålder: 12 år och uppåt
Speltid: 45 minuter
Innehåll: 4 x 20 kort, 8 kort för olika baser, 1 ark med poängbrickor, regler samt därtill originalboxens 16 baser med lite större text
Konstruktör: Paul Peterson

Det må stå Expansion till Smash Up på asken men faktum är att vill du bara spela spelet på två deltagare innehåller den här lilla boxen allt du behöver. Och Smash Up är inget dåligt spel för två personer, nej det är kanske så det gör sig allra bäst. Det är för spel med fler deltagare du tvunget behöver själva grundlådan. Eller om du bara vill få variation och ännu fler olika kort och möjligheter för innehållet här är trots allt hyggligt begränsat.

Här finns fyra olika kortlekar, var och en innehållande 20 spelkort för följande familjetyper: Björnklanen, Steampunks (en science fiction-fantasy genre med teknikinslag, eller hur man nu bäst beskriver det), Spöken samt Mördarplantor.

Varje spelare tar två uppsättningar kort och blandar ihop de båda familjerna till en helt egen unik kortlek. Du kan alltså spela med Spök-Björnar, Steampunk-Mördarplantor eller någon annan kombination. (Har du grundlådan och/eller andra expansioner så finns det såklart otaliga andra kombinationer att nyttja.) Alla olika familjer har förstås sina unika särdrag, möjligheter och förmågor. Det är bara att mixa och matcha och testa, varje spelat parti lär bli olikt ett annat.

Spelkorten fördelar sig på två typer. Här finns olika Action-kort och Minions (hantlangare/följeslagare) inom respektive familj. Du har en blandad mix med fem kort på handen vid spelets start. Du får i din tur spela ett Action-kort och en Minion innan du drar två nya kort från din lek. Korten spelas i valfri ordning och kan båda leda till att du får spela ut fler kort, dra nya, flytta om spelade kort, blockera för motståndarna, tvinga bort deras Minions etc.

Vad gäller Actionkorten är det bara att visa upp dem, läsa texten och göra vad det står. Minions spelas ut på en av de utlagda baserna. Baserna är olika högkvarter som Minionerna kämpar om att inta. Olika Minions är olika starka. När Minionernas samlade styrka överstiger ett visst värde för respektive bas är den förstörd och skall ge poäng. Oftast förstås (men inte alltid) flest poäng till den vars Minions bidragit med mest styrka.

Efter en handfull förstörda baser har någon spelare kanske samlat ihop de 15 segerpoäng som krävs för vinst och då är såklart spelet slut.

Smash Up kommer med relativt kort speltid och enkla regler. Det innebär inte på något sätt att spelet för den skull är enkelt. En del korttext är ibland inte helt lätt att tolka. Hur används ett visst kort på bästa sätt? Här kan finnas många olika spelkort på bordet med olika förmågor att hålla reda på. Olika kort förstärker eller försvagar andra, blockerar för somliga, flyttar runt dem etc. Ja, det är lite klurigt i all sin enkelhet. Slumpen spelar förvisso stor roll men ger också Smash Up sin charm och skänker variation och oberäknelighet. Spänning finns här också.

Den här lilla boxen har också löst ett litet problem jag hade med själva grundlådan. Här följer det faktiskt med ett ark med små pappbrickor för att man skall kunna hålla reda på poängräkningen! Du får också med åtta nya baser samt alla de 16 från grundlådan med lite tydligare text. Funderar du på om Smash Up är något för dig borde detta faktiskt vara startpunkten och eventuellt Grundlådan nästa steg!