Smart 7 – Jorden runt (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare/lag
Ålder: 15-99 år
Speltid: 20+ min
Innehåll: 100 frågekort med 700 frågor och svar, 28 Smart-brickor, 1 protokollblock och spelregler
Frågemakare: Karin och Hasse Thorsvad

Spelkartongen i fördelaktigt behändigt litet format innehåller hundratalet spelkort med frågor, block några plastbrickor i olika färger och storlekar. Här bjuds det på mycket spel för pengarna och det med rätt festliga regler. Visst handlar allt i grunden egentligen bara om att kunna svara rätt på frågorna men här finns det ändå något litet mer som gör Smart 7 till ett lite fiffigare frågespel än somliga konkurrenter. Det är här de små plastbrickorna kommer in. Det gäller, som spelnamnet antyder, att samla ihop 7 stycken, en bricka för varje rätt svar.

Här finns fem små och två lite större brickor i var och en av de fyra olika färgerna, gul, grön, röd och blå. Varje spelare eller lag tar brickorna i sin valda färg och har dem lätt åtkomliga. Nu är det dags att börja besvara frågor.

En spelare greppar kortbunten med frågor och läser första frågan på kortet för ett annat lag eller en annan spelare. Svarar spelaren/laget rätt får man sin första bricka och lägger den framför sig. Tanken är att man sedan skall spä på med de andra 6 brickorna i en rad framför sig, från vänster till höger.
Så länge man svarar rätt får man fortsätta, men bara tills du når någon av Smart-nivåerna, vilket är fråga 2 respektive fråga 5 på korten. Dessa anges tydligt i annan textfärg och symboliseras rätt besvarat med en vunnen lite större rund plastbricka att lägga ut framför sig.

Efter sitt första rätta svar läser spelaren upp fråga två på nästa frågekort. Fråga 3 läses från spelkort nummer 3 osv. så att ni alltid bara spelar igenom en fråga per kort. Den här utgåvan av Smart 7 heter Jorden runt och bjuder på frågor framförallt om olika länder, städer, berömda platser och människor, från såväl historia som nutid. En fråga per kort är av typen Sant/Falskt där man utan förkunskaper alltså har en god chans att bara gissa rätt. Frågekortens innehåll är blandat och inte indelat i olika kategorier eller svårighetsgrad så det kan bli 7 Sant/Falskt-frågor som skall besvaras rätt eller kanske 7 supersvåra eller 7 lite lättare frågor. Det upplägget känns rätt fräscht.

Nåväl, man avger sina svar och samlar brickor. Svarar man fel förlorar man alla brickorna ner till den senaste Smart-nivån som så att säga är en säkerhetsnivå. Fel svar på fråga 3, 4 eller 5 innebär ändå att du har kvar dina första två vunna brickor. När du nått nivå 5 måste du sedan svara rätt på din sjätte och sjunde fråga i rad, under samma spelrunda, för att kunna vinna. Tja, det är väl det hela.

Man ser enkelt på sina vunna brickor (om de ligger utlagda i en ordnad rad som rekommenderat) vilken fråga man skall få härnäst och med brickornas olika storlek är det också tydligt hur många poäng man riskerar att förlora med fel svar. Riktigt fiffigt och föredömligt enkelt med dessa små brickor.

Sedan kan man om man vill spela ett antal omgångar först till 7 och räkna totalpoäng där små brickor är värda 1 poäng styck och de stora 2. Och/eller läsa alla frågorna från ett och samma kort, välja att nyttja protokollet till att dokumentera resultat osv.

Ja, som sagt, rätt mycket skoj med Smart 7 – det nya frågespelet. Stark trea i betyg. Man kunde förstås önskat sig ännu fler frågor, men de kommer väl kanske i andra ”tema-askar”?