Small World: Grand Dames of Small World (Days Of Wonder)


Fakta:
Konstruktörer: Clay Blankenship, Jason Oman, Jörg Krismann, Mike Haverty, Blaise Hanczar

33 nya spelbrickor kommer i Grand Dames-expansionen till Small World. ”Bara” två nya Special Powers-brickor men tre nya ”raser”, och som namnet antyder är det storslagna kvinnor i fokus. Nu kan du spela med prästinnor, Vita Fruarna (White Ladies) och zigenare.

Zigenarna ger dig bonuspoäng för varje region du överger, Prästinnorna bildar i inaktiv fas (In Decline) ett elfenbenstorn som ger dig poäng så länge det står kvar och de Vita Kvinnorna är något slags andeväsen som i inaktiv fas blir immuna mot det mesta (erövringar, rasförmågor och specialkrafter).

De ”Special Powers” som ingår är Historian och Peace-Loving. ”Historian” ger dig bonuspoäng för varje ras som är i inaktiv fas när du väljer den här brickan, bonuspoäng när andra raser blir inaktiva och du själv är aktiv, samt mer bonuspoäng när din egen Historiska ras avvecklas…

Brickan för en fredsälskande ras handlar såklart om att du skall hålla dig undan från konflikter. Du får 3 bonuspoäng varje omgång du inte anfallit en annan aktiv ras.

Detta är bara en miniexpansion men nog finns här riktiga godbitar och mycket nöje. Intressant är att mycket av materialet fokuserar på den inaktiva spelfasen. Snygga brickor och möjligheter till nya spännande kombinationer av raser och specialförmågor att speltesta, vad mer kan man begära? Den Lilla Världen börjar växa sig enorm…