Small World: Cursed! (Days Of Wonder)


Fakta:
Konstruktörer: Gustav Åkerfelt, Jörg Krismann, Paolo Mori, Travis Lauro, Leif Steiestol, Philip Harding, Daniel Zielinski

”Cursed” är en av fem nya Special Powers-brickor att kombinera med någon fantasifull ras när det är dags att plocka fram kanonspelet Small World. Cursed innebär egentligen ingen extraförmåga alls men att välja bort brickan i kombination med en ras i spelet kostar 3 poäng, inte 1 som i grundreglerna. Det kan därmed bli ”förbannat” dyrt att inte ta den, hehe…

Andra festliga nya brickor heter Hordes Of… (ger dig två extra rasbrickor), Ransacking (en motståndare vars region du erövrar måste betala dig pengar), Marauding (efter en erövringsfas, plocka upp dina rasbrickor och erövra igen).

Den femte och sista Special Powers-brickan heter Were- som prefix till någon ras. Detta gör varelserna ifråga starkare om natten (varannan spelomgång) då de kan erövra regioner med två brickor färre än annars nödvändigt (minst en behövs dock som alltid).

Ja, de här brickorna är festliga och de båda nya raserna som medföljer är inte dumma de heller. Varelserna som kallas Kobolds kommer det hela 16 stycken av, de verkar starka men du måste å andra sidan lämna två av brickorna i varje region…

Goblins är de andra figurerna (11 små rasbrickor) och de erövrar varelser i inaktiv (In Decline) fas till en kostnad av 1 bricka mindre än normalt (som alltid minst en i alla fall).

Det förträffliga med Small Worlds är väl bland annat den här flexibiliteten att para ihop olika raser med specialkrafter och få fram festliga, starka, utmanande kombinationer att spela med. Med fem nya Special Powers-brickor och två nya raser kommer här egentligen alltså 10 nya sätt att spela! Kombinera allt detta med materialet som medföljer i grundlådan och du får många hundra olika scenarion! Fantastiskt!

Cursed! omfattar en sida regler och 3 kartongark med precis under 40 brickor att trycka loss. Du får rejält med nytt skoj till Small World för billig penning om du införskaffar detta lilla paket!