Small World: Be not afraidů (Days of Wonder)


Fakta:
Konstruktör: Philippe Keyaerts

Den tredje miniexpansionen till Small World är inte så liten när allt kommer omkring. Fem nya brickor med Special Powers och fem nya raser skapar möjligheter till otaliga nya spelkombinationer. Det blir många spelade partier innan man testat allt, fått kläm på strategier och hittat sina favoriter.

Som Special Powers dyker följande upp: Barricade, Catapult, Corrupt, Imperial samt Mercenary. Med t.ex. Catapult kan du erövra landområden som ligger en region bortanför den där du just nu härjar, dvs. inte angränsande. Corrupt ger dig bonusmynt när fienden anfaller, Imperial ger dig fler mynt ju fler regioner du tar över osv.

De nya folkslagen att spela med är Barbarians, Homunculi, Leprechauns, Pixies samt Pygmies. Fantasifullt värre såklart. Homunculi-rasen utökas med en bricka var gång en spelade ratar den när det gäller att välja sin ras-special power-kombination. Den som till slut tar den kan således få många sköna extrabrickor i spel.

Leprechauns kommer tillsammans med krukor med guld. Sprid ut dem i de regioner du ockuperar. Är områdena fortfarande dina i din nästa tur är guldet ditt, varje kruka omvandlas till ett bonusmynt. Har en fiende erövrat dina regioner med krukorna går istället guldet till denne. För Pygmies gäller att du får kasta tärningen var gång du förlorar en liten rasbricka. Du får genast tillbaka lika många brickor som tärningen visar prickar. Inte illa!

Ja, det var lite kort om somliga brickor i det här paketet. Days of Wonder har dessutom varit generösa nog att skicka med en förvaringsbox för de ingående brickorna, stor nog för att även rymma allt från de båda föregående mini-expansionerna också (Cursed och Grand Dames of Small World). Schysst! För snyggt och rejält innehåll som skänker mer liv till grundspelet kan inte ges annat än högsta betyg.