Skip-Bo Dice (Mattel)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 personer
Ålder: 7+ år
Innehåll: 12 Skip-Bo-tärningar, 17 uppdragskort, regler

Skip-Bo som kortspel är riktigt roligt, Skip-Bo som tärningsspel är förvisso ett fungerande spel men inget annat än en mycket blek kopia, ett spel om att göra några snabba tärningskast för att få ett visst utfall.

Spelet kommer med totalt 17 sifferkort. Ett parti Skip-Bo Dice är slut när en spelare vunnit fem sådana sifferkort. De är alla lika mycket värda och visar helt enkelt olika utfall med tre olika tärningar.

Det kan t.ex. stå 1-2-3 eller 4-5-6. Eller 1-3-5 eller 2-4-6. Några kort visar istället symboler som innebär ”valfria udda siffror”, ”valfria jämna siffror” eller ”tre identiska”.

Kort sagt, du skall med dina tre tärningar slå fram just de siffror som sifferkortet visar. Lyckas du inte i första kastet sparar du den eller de siffror som passar och fortsätter att slå om tills du lyckas. Utmaningen ligger i att vara först med att få fram de tre siffror som behövs, så alla deltagare spelar samtidigt.

Det innebär såklart att man måste synkronisera tärningskastandet så att alla har samma chans att lyckas, annars skulle det här bara bli en superstressig kamp om att slänga tärningarna snabbast…

Nä, räkna 1-2-3, alla kastar sina tärningar, sparar det som behövs och gör sig redo att kasta igen. 1-2-3 kasta tärning på nytt. Och så vidare. Den som först har turen att få rätt tärningsutfall ropar Skip-Bo och vinner aktuellt sifferkort. Om du tycker att ovanstående låter svårt kan du ha nytta av tärningssidorna som fungerar som jokrar, dvs. valfritt utfall.

Detta är helt okej och kanske ett kul tärningsspel för barn eller den som inte har tillgång till andra sällskapsspel, en måttlig trea i betyg. Jag föredrar alla dagar i veckan Skip-Bo som kortspelsversion!