Sjörövarön (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: 8-99 år
Innehåll: 1 stor spelplan, 6 sjörövarpjäser, 1 karta i nio delar, 1 vanlig tärning, 1 skottärning, 1 kanon, 1 flotte, 1 skattkista med ring att bära den i
Konstruktörer: Tore Bergh, Folke Eriksson, Olle Isaeus

Detta är ett spel svårt att betygsätta. Med bara några få deltagare är det klent med spänningen och ett parti är över nästan innan man hunnit börja. Med 5-6 spelare blir det såklart en lite mer utdragen kamp om skatten och det finns hopp om ett mer spännande spelande, men är man så många finns det säkert andra spel som erbjuder ännu mer skratt och spänning så varför egentligen sitta med Sjörövarön?

Nåja, spelplanen är stor och tjusig, färgglad och visar en stor ö med klippor och grottor, vattendrag, höga palmer och ett rikt djurliv. På 6 ställen ligger små ekor vid strandkanten och dessa platser utgör de möjliga startrutorna för spelarna. Nio platser är utmärkta som möjliga gömställen för skatten som det handlar om att finna och lägga rabarber på. En karta över ön är delad i nio delar (det finns ett möjligt gömställe för skatten på varje del) och en bit göms undan vid spelstarten. Det är såklart den biten som visar var skatten ligger. Övriga kartbitar fördelas på alla deltagarna.

Ja, nu gäller det alltså att med hjälp av tärningskast förflytta sig runt på ön, på stigar, över vattendrag och med hopp över klippor jaga ikapp sina motspelare för att stjäla deras bitar av skattkartan. När du stöter på en motspelare och har denne i en rak linje framför dig på spelplanen får du skjuta ett skott med ditt vapen. Har du tur blir det träff och din motspelare är skadad i 3 omgångar. Då kan du passa på att ta dennes skattkarta och när någon lyckats samla ihop de 8 tillgängliga kartbitarna och satt dem samman ser ju denne spelare var skatten finns. Och så blir det full fart dit för att gräva och sno skattkistan och fly iväg.

Ja, det var väl nästan allt. Alla jagar alltså efter varandra för att komma över information om var skatten är gömd. Man hejdar varandra med skott med sina pistoler eller gevär, alternativt kan man ge sig upp på öns högsta punkt och där skjuta långskott med kanonen. Ett kanonskott når över hela ön och kan vara enda sättet att hindra en spelare från att fly med skatten. En sönderskjuten båt (vid startrutorna) gör att man måste ge sig iväg till en annan startruta och ger andra spelare en chans att komma ikapp. Har man riktig otur med tärningskasten kan man ibland riskera att spolas ut till havs och ut ur spelet...

Spelet kan som sagt vara lite spännande för en stund om man är många som spelar, men oavsett spelarantalet handlar det aldrig om något mer utmanande än att kasta tärning och flytta motsvarande steg på spelplanen, tyvärr.