Shave a Sheep (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 5+ år
Speltid: 10-15 min
Innehåll: Byggbar tärning, regler, bygginstruktioner, 117 Legobitar


Bygg ihop fyra får och en varg i Lego, ge alla deltagare varsitt får och ha vargen och de 20 vita ullstyckena tillgängliga. Överblivna får kan ni ställa åt sidan.

Kasta tärningen och följ dess utfall. Besvärligare än så är inte reglerna. Du vinner spelet om du är den som samlat mest ull när alla 20 bitarna tagit slut i ”lagret”.

Tärningen kan visa att du kan få ta en bit ull från det gemensamma lagret och sätta på ditt får. Ullen utgörs av en 4-knoppars kvadratisk (2 x 2) vit Legobit och varje får kan bära ull motsvarande 5 sådana bitar, två på var sida av kroppen och en baktill.

Ett annat tärningsutfall kan ge dig två ullbitar på en gång. Det kan också bli så att du genast får klippa ditt får och finns det då ull på djuret (en bit eller flera) plockar du bort ullen och samlar den framför dig i ett eget förråd. Ull du samlat på detta sätt är säkrad för resten av spelet.

I samma stund ditt får får (haha) maximala 5 ullbitar på kroppen sker en automatisk klippning, utan behov av tärningskast. All ull plockas bort och ger dig ett rakat djur och 5 extra poäng!

En fjärde sorts resultat innebär att vargen visar sig och river ett får. Du väljer valfri motståndare att sabotera för. Plocka bort all ull på det stackars djuret och returnera bitarna till det gemensamma lagret.

Utfall nummer fem tvingar dig att byta ditt får med ett tillhörande en annan spelare. Du får byta med vem som helst men all ull på djuren följer med så byt gärna till dig det ulligaste fåret!

Legotärningens sjätte sida visar bara en till möjlighet att få det först nämnda utfallet, dvs. en bit ull att sätta på sitt får.

Mycket tärningskastande blir det och ullbitar plockas av och på. Vilken tur att spelet ändå går så pass snabbt och visst ser både får och vargen förbluffande gulliga ut!? Shave a Sheep är ett rätt charmigt spel i all sin enkelhet. När ullen tagit slut är det bara att räkna samman hur många bitar var och en samlat och kora vinnaren. Den som förstås har kunnat raka av mest ull på sitt får vinner naturligtvis!