Shark Attack (Top Game/Top Toy)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 5+ år
Innehåll: Haj, 2 fenor, 2 spön, 18 skräpbitar, tärning, ark med klistermärken (regler skrivna på förpackningens baksida)


Inledningsvis gör du allt klart för användning. Du bryter loss skräpbitarna från sina plastramar och sätter fast klistermärken på tärningen och på hajen. Dessutom fäster du fenor på den sistnämnde men när det är gjort är den stora, mjuka, rätt eleganta, hajen faktiskt omöjlig att få ned i förpackningen igen. (Du kan förstås dra bort fenan igen men förr eller senare går den väl sönder eller fäster inte lika bra längre...)

Plasthajens underkäke är fjädrande, sitter fast i kroppen med gångjärn och en spiralfjäder. Släng nu in allt skräp som medföljer i hajens gap och ni är redo att börja spela.

Med alla saker (rätt tunna och lätta små plastbitar föreställande en stövel, ett ankare, en sjöhäst, en väckarklocka, en flaska osv.) i gapet hänger underkäken ned och munnen är därmed öppen.

Turas nu om att kasta tärningen och försök fiska upp just det eller de föremål som tärningen visar. Skulle nu hajens gap slå igen förlorar spelaren direkt och motspelaren vinner. Lyckas alla tillsammans få upp allt innehåll från inifrån hajen vinner såklart den som fått fatt på flest saker. Skulle tärningen visa ett föremål som redan plockats upp går turen över till nästa spelare.

Mer var det inte frågan om. Reglerna är således löjligt enkla. Det är också förstås rätt självklart att ju fler saker som lämnar hajens underkäke ju lättare slår käkarna ihop, så här gäller det att ha stadig hand och en rejäl portion tur. Speltiden kan vara så kort som 5-10 minuter eller endast några få sekunder om det vill sig illa.

Att kalla spelet för hajattack är väl ändå en smula vilseledande. Kan man egentligen säga att hajen gör något fel, ja verkligen attackerar om det är någon människa där som avsiktligt börjar peta runt i djurets gap?

Hajen är tjusig, skön att hålla i och så ser han (hon?) lagom farlig ut. Reglerna är enkla men här finns tyvärr alldeles för mycket slump och för lite substans för att detta skall vara skoj för någon annan än de allra yngsta. Och de skall kanske inte hålla på med fjädrande käftar som slår igen och små plastleksaker... Och sen det här med att behöva plocka bort en fena för att allt skall ned i asken sen... Jag säger bara nej. Skräpbitarna och tärningen är dessutom av simplaste plast så betygstvåan ger jag till själva hajen, en cool figur.