Shanghai Rummy (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: 8-99 år
Innehåll: Spelplan, 56 brickor (regler i askens lock)
Konstruktör: Ken Rand

En massa kvadratiska pappbrickor visar var och en fyra kända symboler (tagna från en vanlig kortlek) i 2 x 2-formering.

Här kan det finnas Spader, Klöver, Hjärter och/eller Ruter-symboler, två stycken små bilder per kortsida. Ett kort vardera för respektive symbol visar enbart 4 identiska bilder, övriga pappbrickor ett blandat utbud av bilder, t.ex. 3 klöver + 1 ruter, 2 hjärter + 2 spader, 2 ruter + 1 spader + 1 hjärter osv.

En bricka utgör startbrickan mitt på spelbrädet, övriga brickor blandas och varje deltagare tar 10 var. I en spelares tur spelar man ut en av sina brickor i anslutning till en eller flera redan utlagda, alltid sida mot sida (enbart hörn mot hörn är inte tillåtet) och drar en ny, därefter gör näste spelare samma sak.

Den bricka du spelar ut vill du såklart placera så att den ger dig maximalt med poäng, poäng du förresten måste summera med penna och papper under spelets gång. Den som fått mest poäng när brädet är fullt (7 x 7 brickor) vinner förstås ett parti Shanghai Rummy.

Utspelad bricka skall placeras så att minst en av dess symboler finns med i en rad om minst tre identiska små bilder. Kan du få fler av din brickas fyra symboler att ingå i samma eller andra symbolrader, så mycket bättre. Titta vertikalt och horisontellt, ja även diagonalt, vrid din bricka och försök att matcha symbolerna där du samlar flest poäng! Räkna alla typer av symboler på din bricka som ingår i olika rader åt alla håll, förutsatt att det blir minst tre likadana symboler i rad.

Du får 1 poäng per symbol i horisontella och vertikala rader, 2 poäng/symbol i diagonala linjer. Hur många poäng kan du få ihop med dina utlagda brickor?

Ytterligare något tillkommer de i övrigt rätt korta reglerna. Bonuspoäng!

Ett antal markerade fält för brickor på spelplanen kan ge 5, 10 eller 15 bonuspoäng förutsatt att du täcker dem med en i övrigt poänggivande symbol i viss riktning. Därutöver finns 4 fält (ett vardera för spader, hjärter, klöver resp. ruter) som ger 3 poäng extra per symbol på utlagd bricka som matchar bonusfältet, och det oavsett om symbolerna ger poäng via ovannämnda rader eller ej…

Shanghai Rummy anges på asken vara ett strategispel som är en kombination av luffarschack och kortspel! Så du förstår såklart att det är en hel del tur involverat också. Det gäller att sitta med rätt brickor på hand när det mest poänggivande tillfället dyker upp, det gäller att själv kunna knipa bonusplatserna eller att på något sätt hindra motståndarna från att kunna tjäna massor på dem.

Shanghai Rummy kräver lite klurande, en hel del tid åtgår för att studera hela brädet och alla dess möjligheter när det börjar fyllas med brickor och olika symboler överallt. Det kommer med enkla regler och är precis lagom lättsamt för ett medelbetyg.