När var senaste gången…? (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 deltagare
Ålder: 8+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: 300 kort, spelplan, 6 spelpjäser, 6 tidsskivor, regler

När var senaste gången du hyvlade ost, såg en Volvo, trampade i hundlort? När gungade du senast på en stol, hörde en låt med Gyllene Tider, såg en film på bio?

För en timme, två, fem, tio timmar sedan? Kanske rentav för ett dygn eller tre sen, eller var det ännu mer avlägset? Kanske för en vecka, två veckor eller en, tre, sex månader sedan? Var det år sedan det hände? För ett år sedan? 2, 5, 10, 20, 40 år? Har det kanske aldrig skett?

Nu börjar du kanske fatta konceptet? I tur och ordning läser ni alla varsin fråga från ett kort högt för alla deltagare. När var senaste gången som…?

Uppläsaren själv är den som skall besvara frågan men innan denne gör det skall övriga spelare försöka gissa uppläsarens svar. De har de ovanstående 18 olika tidsangivelserna att välja bland. När var det nu du hyvlade ost senast, såg en Volvo, trampade i hundlort…?

Som du förstås inser så är detta inte världens mest festliga spel, jag menar, vem bryr sig egentligen? Skall man sitta där och lägga tid på att försöka lista ut hur många timmar det gått sedan någon senast använde skor med skosnören, köpte ägg, tömde diskmaskinen?

Är jag på allvar intresserad av att veta när du senast slickade på tallriken, bryggde kaffe, tittade på månen, la in något i en frys? Nej, inte så värst. Visst är reglerna enkla och spelet fungerar, okej då, men det är inte mer än så, inte blir det här någonsin roligt. Jo, men kanske ändå att någon enstaka fråga förmår öka på engagemanget. Lite. Därav betyget 2.

300 spelkort med 4 frågor på vardera ger 1200 olika frågor att spela med. Frågorna hör hemma i 4 olika kategorier; Vardag (saker vi gör varje dag), fritid (saker vi gör under vår lediga tid), slump (saker vi egentligen inte gör, eller gör utan att märka det, eller saker som bara händer) samt Blandat.

Ja, lyssna på frågan, vad kan uppläsaren tänkas ge för svar? Vrid fram din gissning på din vridbara tidsskiva. Stäm sedan av med uppläsaren själv.

De som prickat in exakt rätt tidpunkt belönas med 3 poäng dvs. steg framåt på spelplanen. Det är 37 steg från start till målet där någon vinner. Har du gissat på en tidpunkt som på din snurrskiva ligger ett fält före eller efter det rätta får du gå två steg. Ligger din gissning två tidsfält bort från det korrekta svaret belönas du med ett poäng/steg framåt.

Här dyker en annan mindre lyckad sak med spelet upp. Tidsintervallen är ju inte på något sätt jämna. Om det rätta svaret är 5 år och du missat med ett fält blir det två stegs förflyttning för din pjäs oavsett om du svarat 2 år eller 10 år.

Är det rätta svaret en vecka och du får ta ett steg fram har du gissat på antingen 1 dygn eller en hel månad. Det är ju en viss skillnad… Hm… men tidsskivorna är snygga i alla fall. Alltid något.