Seeland (Ravensburger)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 9 år
Speltid: 45-60 minuter
Typ av spel: Tur 2/5 (nja), Strategi 4/5, Kommunikation 1/5, Kunskap 1/5, Kreativitet 2/5, Action 1/5
Innehåll: Spelplan i sex delar, 16 väderkvarnar, 4 handelsmän, 4 poängpjäser, gillesmästare, 7 guvernörer, 17 mynt, 100 spelbrickor, regler
Konstruktörer: Günter Burkhardt och Wolfgang Kramer

Merparten av spelbrädets yta utgörs av sexkantiga fält på vilka deltagarna skall placera olika spelbrickor, resten är en poängskala och en större cirkel, en rondell, där exakt vilka spelbrickor som kommer i spel presenteras och vad priset för dessa kommer att bli avgörs.

Temat i Seeland handlar om att bygga upp väderkvarnar och att i anslutning till dessa anlägga så värdefulla odlingar av tulpaner (röda brickor), raps (gula brickor) och kål (gröna brickor) som möjligt (så kallade landskapsbrickor). Det finns brickor i samtliga färger med värde 0-7 och du vill såklart åt de mest värdefulla men kan du få brickor i alla tre färgerna att omringa en kvarn finns där bonuspoäng att hämta. På samma sätt är kvarnen och dess närmaste omgivning inte värd ett endaste dugg om det skulle råka bli en och samma typ av gröda runtomkring, eller kanske ingen odling alls.

Trettio givna spelplansfält är fyllda med slumpdragna brickor redan vid spelstart, dessa ligger som en mängd små öar på brädet och bjussar förstås på en överraskning när (om) de vänds. Somliga avbildar raps, andra kål eller tulpaner av något visst värde, men där kan också finnas en gårdsbricka med värde noll. Lyckligtvis får du då istället ett mynt och det kan vara nog så värdefullt. Ett mynt ger dig nämligen en möjlighet till att få spela ett helt och fullt extra drag till i din tur, nu genast eller i en kommande omgång. Du kan dock som mest nyttja ett mynt per egen spelrunda.

Spelarna startar med varsin kvarnpjäs på brädet på en given, centralt belägen, startplats och så fortgår det fortsatta brickläggandet därifrån. Varje landskapsbricka du skaffar skall placeras med kontakt till en egen kvarn, varje ny kvarn får byggas intill en valfri landskapsbricka någonstans. Alla deltagare sköter fyra kvarnpjäser var och står de redan på brädet kan såklart inga nya placeras, däremot kommer de tillbaka till spelarens lager för återanvändning när de en gång fullständigt omgärdats av andra brickor (eller spelbrädets kant) och gett poäng till sin ägare.

Placerar man en kvarn intill en eller flera hemliga öar vänds givetvis genast de brickorna också och så avslöjas nya odlingar (av tulpaner, raps och/eller kål) eller gårdar (med värde noll men som alltså ger dig ett mynt/en extra spelomgång).

Så det kommer in slump här som du märker, blandade och uppvända brickor kan erbjuda flera identiska eller olika saker, det kan bli noll eller maximala 7 poäng/bricka. Uppvända öar kan i ett slag helt omgärda och därmed komplettera, färdigställa en kvarns omgivning etc. Man kan få massor, lite eller nästan ingenting. Först till kvarn (haha) med brickplaceringen, men det gäller att ha lite tur också. Beroende på om spelarna bygger intill varandra eller på helt olika ställen utan sammanblandning erbjuds givetvis olika möjligheter till att sabotera för varandra, blockera vissa fält med låga poäng, stoppa möjligheten till bonuspoäng (alla tre olika odlingstyperna) eller helt enkelt spela en och samma gröda så att någons kvarn tappar allt värde!

Ja, var uppmärksam på de fält som finns tillgängliga, de olika brickor som placerats och räkna ihop värdet på dina kvarnar och närmaste omgivningen när så är befogat. Flytta din poängmarkör motsvarande antal steg. Då det ofta kan handla om en kvarn i mitten, omringad av sex landskapsbrickor förstår du att varje sådan poängtilldelning ofta ger en sådär 20-30 poäng, ibland mer, ibland mindre (0-49p). Det blir stora kliv på poängskalan... Man behöver garanterat de där poängbrickorna som signalerar att man är inne på varv två osv. det vill säga har passerat 100 p.

Ja, skaffa dig en bricka, en med en kvarn eller en odling. Placera den på lämpligt ställe. Vänd kanske upp en eller flera öbrickor om de finns intill din kvarn, räkna samman och dela ut poäng om alla fält runt en kvarn blivit upptagna! Där har du Seeland i ett nötskal, rätt simpelt, eller hur?

Den tunga utmaningen ligger faktiskt i att komma över rätt bricka vid rätt tillfälle och att få den till det lägsta priset! Låt mig därför kort berätta lite om rondellmekaniken.

I den där cirkeln rör sig två typer av pjäser och minst en av dem skall du flytta. I ett innervarv går den svarta gemensamma pjäsen (gillesmästaren) runt, runt till tio olika möjliga positioner. Flytta den först. På fyra av platserna kan en spelare få plocka på sig en ny kvarnbricka (slumpad från en draghög, värde 0-7), på fem andra platser istället få en landskapsbricka (tulpan, raps eller kål, värde 0-7, förstås också slumpdragna, men naturligtvis ser alla brickornas respektive värden när de placerats här).

Den tionde platsen innebär att du ger bort tre av dina intjänade poäng i utbyte mot tre enheter guld för att du skall kunna köpa dig en bricka med ett högre pris. Oftast vill du såklart inte offra intjänade poäng men ibland kan det kanske vara värt priset. Du kan såklart komma att behöva en del guld för att få det du verkligen vill ha.

Reglerna säger att den första brickan medurs direkt framför den svarta pjäsen alltid är gratis, så är den i dina ögon helt okej, ta den utan kostnad och så är det här momentet över. Härnäst skall således brickan placeras någonstans och sedan sker kanske en poängutdelning.

Om brickan närmast framför gillesmästaren inte är en sådan du vill ha eller behöver just nu måste såklart pjäsen vandra vidare i cirkeln, ett eller flera steg till, till en mer användbar bricka. Varje sådant extrasteg kostar dig nu ett guldmynt.

I rondellens yttervarv finns 12 positioner, tolv lägen för betalning. Fem av dem i rad (typ klockan 8, 9, 10, 11 samt 12) är försedda med guldmynt och det är dessa som är tillgängliga för samtliga spelare som betalningsmedel för nya brickor. Alla spelare startar spelet med varsin egen spelpjäs på guldmyntet i klockan 8-läget. Det innebär att spelarna just nu har fyra mynt var att spendera på sitt nästa inköp, dvs. det ligger fyra mynt framför spelarens pjäs. Skulle ens spelpjäs ha kommit fram till myntet vid klockan 11 har man just nu således endast ett enda mynt kvar att spendera. Med andra ord kan den spelaren som mest låta gillesmästarpjäsen ta två steg, dvs. ett till din ev. gratisbricka (och den egna pjäsen i yttervarvet kan stå kvar) eller max ett steg till där du alltså tvingas betala 1 guldmynt och får flytta fram din pjäs till ”sista” guldmyntet.

Det är först när samtliga spelares personliga pjäser lämnat det första myntet i raden medurs, som guldbrickan plockas bort och istället placeras sist, dvs. längst fram i serien. De fem guldmynten man kan betala med hänger alltså alltid ihop och tar upp fem platser i rad, men deras positioner rullar löpande runt över de 12 positionerna i cirkeln. Står man i början av raden finns mer pengar att spendera, dvs. man kan låta gillesmästaren gå fler steg i sitt varv till en mer avlägsen (dyrare) men bättre bricka, ju färre guldmynt som finns framför ens pjäs desto färre steg får den svarta pjäsen ta och du tvingas alltså ta gratisbrickan eller någon väldigt närliggande i tur. Den brickan må vara bra eller kanske mindre önskvärd, men välja den måste du om pengarna tryter... Kanske tvingas du spela ut en ny tulpanodling intill flera andra och därmed göra dig och din kvarn poänglös? Kanske kan du ta ett extra steg till just den där landskapsbrickan som ger dig bonus (dvs. du får alla odlingstyperna runt din kvarn)?

En enkel och fiffig mekanik för att välja spelbrickor och sätta dess unika pris. Nu förstår du kanske också det där draget för gillesmästaren där man inte tar en bricka utan istället väljer att avstå 3 poäng för att låta sin egen spelpjäs backa upp till tre steg, dvs. få fler mynt tillgängliga.

De här guldmynten i cirkeln kvarstår förstås på brädet spelet igenom, i sina ständigt skiftande positioner och tillhör ingen enskild deltagare. Guldmynten i cirkeln skall såklart inte förväxlas med de enstaka mynt man kan få om öbrickorna vänds och visar en gård med värde 0. (De personliga mynten kunde som bekant innebära en extra spelomgång).

Mer var det inte. Jo, det var det faktiskt. Ovan har du spelet Seeland beskrivet med sina grundregler. Här medföljer också regler och spelpjäser för en utökad variant där man försöker att successivt slå rekord vad gäller värden för sina odlingar runt respektive kvarn, med en chans att vinna bonuspoäng, men också en risk att om man inte lyckas med sina planer istället får ett avdrag.

Här finns också en mer taktisk variant som spelas utan de slumpade, hemliga öbrickorna, båda spelsätten välkomna alternativ utan alltför stora eller komplicerade regeljusteringar.

Seeland är snyggt och välfungerande, dock inte direkt unikt eller speciellt, bara lagom bra helt enkelt. Det blir som du förstår en hel del räknande under spelets gång, och öbrickorna skänker viss spänning men som sagt också en del möjligtvis orättvisa poängtillägg eller avsaknad av detta. Där någon vänder upp brickor med värde 1 får någon annan ett par med värde 7. Där någon vill åt tulpaner får man raps, eller så får någon precis den gröda man behöver och det kanske dessutom av högsta värde. När de bästa brickorna finns i rondellen sitter någon med extra mynt och kan spela dubbla omgångar etc. Ja, väljer man grundvarianten är det på gott och ont en hel del slump.

Å andra sidan blir varianten utan de hemliga öarnas innehåll enbart taktisk och en strikt matematisk kamp. Det kan vara både bra och roligt det med, eller inte. Så Seeland är som helhet småtrevligt, med enkla regler och behagligt lagom speltid. Det säger sig självt att det rent allmänt blir mer kontroll över spelet med färre spelare. Jag skulle inte tacka nej till ett parti Seeland om tillfälle bjuds men generellt vill jag gärna ha ett något mer krävande spel. Allt här är helt okej men det där lilla extra saknas.