Scattergories (MB Spel)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: Från 12 år
Speltid: ca 20 min
Innehåll: 6 mappar, 6 svarsblock, 6 x 3 kategorikort, 20-sidig tärning, spelplan (underlägg) för tärningen, timer, 6 pennor, spelregler
Konstruktör: Milton Bradley

Dela ut ett en mapp, ett svarsblock och en penna till varje spelare. Lägg spelplanen (underlägget för tärningen) mitt på bordet. Ha den ganska stora och tunga tärningen (därav underlägget för att skydda bordet!) i närheten, liksom timern. Se till så att varje spelare har tillgång till likadana kategorikort. Därmed är förberedelserna klara. Färdiga, gå!

Jaså, jaha, men vad går det ut på, undrar du. Jo, att snabbt (inom den begränsade tiden du vridit fram på timern) skriva ned en lista med svar som alla börjar på samma bokstav. Vilken bokstav som är aktuell har ni slagit fram med tärningen som alltså har olika bokstäver på sidorna istället för siffror. Så ta ett kategorikort och välj en lista att spela igenom varje omgång. Det finns totalt 12 listor och varje lista omfattar 12 punkter. Där kan det stå Pojknamn, Möbler, Träd, Tecknade figurer, Sportklubbar, Svarta ting, Hjältar etc. Allt eftersom tiden räknas ned i den högljudda timern försöker nu alla spelare fylla i svar på samma begynnelsebokstav i varje kategori. När tiden är slut läser alla upp vad de skrivit. Poäng utdelas bara till den som är helt ensam med sitt svar. Kanske att jag har beskrivit spelupplägget väl omständligt nu. Reglerna är hur som helst löjligt enkla. Du kan variera betänketiden på timern och skulle listorna med kategorier/ämnen ta slut är det ju enkelt att hitta på egna. Speltiden beror ju också på hur många listor/begynnelsebokstäver ni vill spela. Ett rätt festligt sällskapsspel som blir bättre (och svårare) ju fler man är.