Say What? (Ninja Print)


Fakta:
Antal spelare: 2+ spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 160 kort, tärning, timglas, regler.


Namnet Say What beskriver egentligen bara spelidén till två tredjedelar. Här skall två (eller flera) lag tävla i tre omgångar vardera. Någon i laget skall för de övriga beskriva något speciellt, ett föremål, en levande person, en fiktiv karaktär etc. Lagkamraterna skall försöka gissa rätt, det hela går såklart på tid och ju fler rätt laget kan samla under sin omgång desto bättre.

I den första omgången får Beskrivaren säga hur mycket som helst, i omgång två endast ett enda ord. I spelets tredje runda får man dock inte säga något alls utan skall beskriva det efterlysta ordet (saken, personen etc.) med gester!

Man skulle därmed kunna säga att Say What faktiskt är två kända partyspel i ett. Ja, kombinera t.ex. sällskapsspelen Med andra ord och Med vilda gester så har du dem båda i Say What, men i lite nedbantad version. Allt kommer här i en behändigare förpackning och du slipper spelplan och onödiga tutor! Å andra sidan får du inte riktigt lika många ord att beskriva.

Men 640 stycken är ändå ett rejält antal, fördelade på 160 spelkort. Kasta en vanlig tärning och slå fram inom vilken ordkategori spelomgången skall hålla sig; verkliga personer, fiktiva karaktärer, verk (filmtitlar, böcker, seriealbum, TV-serier osv.) eller ting (olika saker). Med en femma blir det motståndarna som bestämmer kategorin, med en sexa väljer man själv.

Jag är personligen inte helt förtjust i charader rent generellt, att dessutom kanske först sitta ned och spela, genomföra de första två omgångarna vid bordet för att sedan fara upp och agera i den tredje rundan känns lite kluvet. Och att sitta ned även för charaderna är kanske inte helt lämpligt, i alla fall somliga karaktärer eller levande personer är givetvis enklare att illustrera stående och mer levande med hela kroppen, inte bara händerna.

Med det sagt är spelet inte helt perfekt för mig, men utan tvekan inte alls dumt på något sätt. Det är ett superkompakt partyspel med alla nödvändiga komponenter av god kvalitet och tillräckligt innehåll för en mängd spelade partier med god variation. Och två av tre bitar gillar jag verkligen skarpt som de är. Dessutom kan man ju lätt spela alla tre omgångarna på exakt samma sätt med sitt favoritmoment om så skulle föredras; med enbart charader eller endast få använda ett ord eller prata hur mycket som helst som ledtråd.

För spelet som det är nu sätter jag ett solitt medelbetyg. För den som älskar både att prata och göra charader borde detta passa som hand i handske och förtjäna ett än bättre betyg. Och med en liten modifikation av reglerna där jag tar bort det svåraste (och för mig minst populära) momentet med gester och ersätter med en ordrunda såsom i omgång ett/två är även jag redo med betygsfyran... Här kan man få spela som man vill, det viktiga är att ha roligt och trivas i goda vänners lag.