Die Säulen von Venedig (Goldsieber Spiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: Från 10 år
Speltid: 45-60 minuter
Innehåll: Spelplan, Gondol, 60 pelare, 48 stadsbrickor, 31 spelkort, 6 x 9 ägarskapsmarkörer, regler.
Konstruktörer: Christian Fiore & Knut Happel

Spelet Die Säulen von Venedig finns bara i tysk utgåva och handlar om Venedigs pelare, eller kolonner kanske. Spelarna skall längs Canal Grande placera de pelare på vilka staden Venedig senare skall vila och växa fram. Med pelarna på plats och somliga stadsbrickor ovanpå ser spelet faktiskt rätt maffigt ut!

Spelupplägget är enklast tänkbara. Välj ett kort från handen att spela ut. Verkställ dess effekt. Upprepa. Igen och igen.

Fast det är förstås lite mer än så till spelet och somligt tar vi och går igenom här och nu...

Detta är i mångt och mycket ett kortspel, ett kombinerat kort- och brickläggningsspel faktiskt, med både strategi- och taktikinslag. När du väl lärt dig de olika korten är det mycket lite slump här, även om olika stadsbrickor ligger i flera blandade högar. De översta brickorna är alltid uppvända och vad som sedan kommer härnäst är lika obekant för samtliga spelare, så...

Men tillbaka till spelkorten. Vid sidan av det enda startkortet som någon spelare alltid skall ha framför sig finns här 11 andra sorters kort, somliga endast i ett enda exemplar, andra i flera.

Blanda dem, ge alla 5 kort var. Spela ett av dem i din tur. Verkställ effekten i tur och ordning, med början såklart med startspelaren och därefter medurs runt bordet. Varje använt kort skickas till näste spelare i tur, så på så sätt återanvänds samma kort om och om igen. Det någon annan just använt går vidare till en annan deltagare, och efter en eller flera omgångar kommer det säkert tillbaka igen, förutsatt förstås att någon har velat använda det på nytt. Annars kan ett visst kort förstås stanna på en spelares hand hela partiet igenom och aldrig användas...

Även om det finns nästan ett dussin olika korttyper är inte alla med i spel på 2-3 deltagare, och oavsett antal spelare är det tre typer av kort som dominerar i betydelse.

Spela ut Pålbyggaren för att få placera ett antal pelare på spelplanen. Börja intill Canal Grande och fortsätt sedan med att ställa ut dem intill en annan du just placerat i samma spelrunda. Du får också markera somliga av hela brädets pelare med en bricka för just ditt ägarskap. Alla får förvisso använda samtliga oanvända pelare när man sedan spelar ut stadsbrickor men nyttjar man en som redan blivit uppmärkt av någon annan får denne lite poäng också.

Spela ut Rådsmannen för att från det gemensamma lagret få plocka på dig en eller flera stadsbrickor. Stadsbrickorna kommer i fem olika former och storlekar och måste vila på 2, 3 eller 4 pelare vardera. Somliga brickor är rektangulära, andra kvadratiska, några är broar som måste placeras över Canal Grande. Naturligtvis genererar dessa brickor olika många poäng när de placeras på pelarna. Dessutom kan stadsbrickorna avbilda fält för byggnader och/eller slättland. Kan du placera byggnader mot andra byggnader, slättmark mot slättmark får man bonuspoäng.

Så spela ut Byggherren för att faktiskt få placera ut stadsbrickorna på pelarna och få poäng. Den som först når 80 poäng vinner, alternativt den som har flest poäng när samtliga pelare finns på spelplanen.

Andra spelkort är Advokaten (låter dig bygga staden utan att ge poäng till en motståndare), Sabotören (låter dig ta bort en stadsbricka för att kunna bygga nytt), Spionen (låter dig titta på motståndarens kort och spela ett av dem som ditt), Tiggaren (låter dig kopiera någon annans drag) och Gondoljären låter dig kontrollera denna farkost för att få poäng på all byggnation intill just Canal Grande. Till exempel. Notera att alla väljer sitt kort samtidigt, så exakt vad som kommer att ske är osäkert, det enda man vet är spelordningen i vilken man spelar. Och alla har alltså fem kort var att välja bland...

Vill någon bygga? Ta stadsbrickor? Placera ut pelare? Riva upp något som redan byggts? Ja, säg det.

Somliga spelkort har en liten symbol i hörnet, en liten pil. Spelas minst ett sådant kort i omgången kommer startspelarkortet att vandra vidare till nästa spelare i tur. Startspelaren får om denne vill, utöver att spela först, som ett bonusdrag alltid först i sin tur dra ett kort från en motspelare och byta ut det mot ett eget. Om man har lust alltså...

Så spela ut ett kort, skicka det sedan vidare, få ett använt från en annan spelare, utgå från fyra gamla och ett nytt kort och välj på nytt... Om och om igen.

Platserna för pelare på brädet fylls på (placerade pelare kvarstår på brädet på den plats de initialt fått sig tilldelade) och även stadsbrickorna i sina respektive högar tar kanske slut. Brickorna hamnar hos olika spelare, men sen gäller det att finna bra platser för dem. Lägg stadsbrickorna på tomma pelare och/eller på pelare med egna eller andras ägarskapsmarkörer. Täcker man andras ägarskapsbrickor får även den spelaren några poäng för ditt bygge.

Dessa ägarmarkörer tas såklart först bort från pelarna innan stadsbrickan läggs ut och återgår till sin/a ägare. Du får inga extra poäng för att täcka dina egna markörer, de finns där främst för att sabotera för konkurrenterna! Och naturligtvis kan inga stadsbrickor läggas omlott, ovanpå varandra. Alla stadens brickor skall ligga i nivå med varandra.

Die Säulen von Venedig är ett både snyggt och underhållande spel, med enkla regler och relativt kort speltid. Kampen hårdnar med många spelare, konkurrensen tuffar till sig och fler brickor hinner säkert gå åt och spelplanen ändra utseende innan du spelar igen. Det kan ställa till det, så på så sätt blir detta enklare att planera för med 2 deltagare.

Ibland ser du ett perfekt läge för att bygga på staden och få många poäng men då har du kanske inget Byggherre-kort. Och när du har Byggherrekortet saknar du kanske en stadsbricka att placera? Eller rentav pelare...

Spelet är klurigare än det verkar men samtidigt helt klart av den mer lättsamma typen. Temat lyser starkt igenom i spelet och alla komponenter håller god klass. Spelkorten är snyggt illustrerade men är som sagt på tyska så en översatt text för att få allt begripligt för samtliga deltagare kan du behöva tejpa upp på dem eller stoppa ned i en liten plastficka om du skyddar dina kort så.

En stark betygstrea kan jag absolut bjuda på och även om de olika spelinslagen (skicka kort vidare, placera pjäser intill varandra och ta kontroll över somliga, försök lägga brickor med liknande symboler intill varandra osv.) använts i andra spel vill jag ändå säga att detta i sanning var rätt originellt. Allt flyter ihop snabbt och smidigt till en välfungerande helhet. Varför kom aldrig detta spel i en engelsk utgåva? (31 spelkort med engelsk text också och allt hade varit fixt och färdigt för en bredare publik). Det förtjänar spelet. Testa och se vad du tycker.