San Francisco (Olsen)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: 8+ år
Speltid: 45+ min
Innehåll: 1 spelplan, 126 rälskort, 12 hållplatsskyltar, 6 spårvagnar, 6 linjekort, 12 färdkort, 1 tärning, spelregler och 6-sidig San Francisco-guide
Konstruktör: Stefan Dorra

Helt klart ett rätt festligt spel som kräver god uppmärksamhet av spelarna när rälsbrickorna spelas ut. För hur går spårvagnsrälsen genom staden egentligen? Ja, det är vad det handlar om, att bygga ett spårvagnsnät över staden. Varje spelare drar sig ett linjekort och färdkort. Nu vet var och en vilken spårvagnslinje man ansvarar för och mellan vilka hållplatser man måste bygga räls. Målet är såklart att spela ut rälskort så att du kan genomföra en spårvagnsresa mellan din linjes ändhållplatser och via de hållplatser du fått dig tilldelat.

Är ni fler än 3 spelare behöver ni bara passera två hållplatser på resan, är ni färre får ni alla en extra hållplats att bygga räls till och förbi. Enkelt uttryckt blir vinnaren den som först gjort rälsen komplett, placerat sin spårvagn på en av sin linjes ändhållplatser och sedan med tärningsslag flyttat spårvagnen hela sträckan. Det låter kanske enkelt men det är faktiskt ganska svårt att snabbt bli framgångsrik.

Varje spelare får i varje tur spela ut 2 rälsbrickor, och de får läggas precis var som helst på spelplanen där det finns ledig plats. Det innebär förstås att andra spelare kan bygga kurvor och sidospår på just din linje, och det går också under vissa förutsättningar att byta ut rälsbrickor som redan är utlagda. Det sista skall inte låta som något hemskt och dåligt, utan är tvärtom jättebra för troligen så visar det sig snart att din spårväg inte alls är komplett eller att din färdväg kräver alldeles för många omvägar och turer innan dina hållplatser kan passeras. Då är det bra att kunna bygga om. Rätt enkelt upplägg, rätt festligt, och lagom svårt ger en stark trea i spelbetyg.