Så det kan låta (hemma hos oss) – Nummer 2 (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare eller lag
Ålder: Från 12 år (en vuxen i varje lag)
Speltid: 30-40 minuter
Innehåll: Spelplan, timglas, 912 frågor, 16 spelpjäser, korthållare, regler
Konstruktör: Tiina Thölén

Antal spelare: Succéspelet får en uppföljare. Här har vi spelet Så det kan låta i en ny version. Det mesta är sig likt från originalet, så läs gärna mina rader om det spelet först, om du inte redan är bekant med det.

Här är det sång och musik i fokus. Man tävlar i lag i fyra olika grenar. Den behändiga lilla spelplanen har fyra parallella spår, ett för respektive tävlingsmoment, och varje lag placerar en spelpjäs på startrutan för varje rad.

När ett och samma lag fört samtliga sina fyra pjäser i mål på alla banorna är spelet slut och det laget har segrat. Man flyttar en pjäs på någon bana ett steg framåt i taget, förutsatt förstås att laget svarat rätt, lyckats med sitt uppdrag. När en pjäs är i mål på en linje är man i princip helt klar med den typen av aktivitet (undantaget jokerrutorna enligt nedan...).

Spelplanen rymmer totalt sett 16 fält fördelat på de där 4 raderna, så det är fyra förflyttningsfält per bana och uppgift. Första rutan är startfält, den sista är målet, däremellan blir det alltså 3 korrekt utförda aktiviteter för respektive lag att ägna sig åt. Ett av fälten är dock jokerfält vilket innebär att laget kan få välja sin uppdragskategori om man skulle vilja ha variation eller bara föredra en annan uppgift (sin favorit).

Av de fyra olika musikaliska uppgifterna är de i blå, gul och grön kategori desamma som från originalspelet Så det kan låta. Den röda uppgiften som tidigare handlade om att rita ett ord och få lagkamraterna att bums hitta en sångrad eller låttitel med det ordet är här ändrad.

Röd uppgift blir att dra ett kort och sedan läsa/sjunga upp en kortare text där somliga ord bytts ut mot ”hum hum”. Kan kamraterna hitta det saknade ordet (eller orden)?

Blå uppgift är att besvara en kunskapsfråga om musik eller hitta sången som gömmer sig bakom en dålig översättning från engelska till svenska.

Grön uppgift blir att säga tre siffror (1-6). Varje siffra står för ett ord i en sångtext. Man får höra orden som motsvarar de siffror man sagt. Går det att klura ut hela textraden, hitta sången?

Gul uppgift innebär att en i laget för övriga skall nynna, vissla, humma fram en sång utan att använda ord. Egna laget skall nu hitta låttiteln.

Ja, det var väl allt. Det laget som är aktivt, som har fått sin uppgift, har 10 sekunder på sig att hitta rätt svar innan övriga lag och deltagare får kasta sig in och försöka stjäla poängen.

Allt är funktionell, rätt snyggt och tydligt och detta är en rätt trevlig bekantskap, ett underhållande spel i rätt sällskap med sångsugna kamrater. Jag hade gärna sett lite mer info om till exempel artist eller låtskrivare för bidragen i olika kategorier, men det är en petitess. Att man gillar somliga musikaliska uppgifter bättre än andra likaså.

Jag sjunger inte gärna och inte bra men detta spel skall inte ha något mindre än ett solitt medelbetyg...