Så det kan låta (hemma hos oss) (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare, minst två lag
Ålder: Från 10 år med en vuxen i varje lag (ja, skall man känna till merparten av de här låtarna bör man vara äldre, spelet är förresten från 1999)
Speltid: 30-40 minuter
Typ av spel: Skrattfaktor 10/10, Engagemang 9/10, Kunskap 6/10, Tur 2/10
Innehåll: spelplan, 234 frågekort (med fyra uppgifter på varje), korthållare, 36 spelpjäser, 1 tärning (1-1-2-2-3-3), ritblock, 10 sek timglas, regler.
Konstruktör: Tiina Thölen
Frågebearbetning: Karin & Hasse Thorsvad

Så det kan låta är ett party-/sällskapsspel med musiktema för 2-4 lag innehållande minst 2 deltagare var. Det är fyra olika uppgifter som måste utföras framgångsrikt ett par gånger vardera och det lag som först samlar 2 spelpjäser för gul, grön, röd och blå uppgift samt därtill en extra för någon avklarad uppgift en tredje gång vinner. Totalt måste alltså laget samla 9 spelpjäser.

Spelplanen är ett rutnät med 7 x 7 fält. 12 stycken av dem lockar med gul, röd respektive grön uppgift. 8 är för det blå uppdraget. De sista fem är multifärgade och kan gälla för valfri annan färg och uppgift. Dessa fält är också möjliga startrutor. Sen slår man en tärning och flyttar fritt 1-3 steg i raka linjer till en passande uppgift.

För samtliga uppgifter där ett visst lag tävlar får man egentligen endast 10 sekunders försprång innan övriga lag kan kasta sig in i matchen och försöka ”sno” uppgiften. Det är dock endast aktivt lag som kan vinna den färgade spelpjäsen. Ett annat lag som hoppar in och snabbast svarar rätt vinner istället tärningen och får genast spela sin tur härnäst med chans på en spelpjäs. Och så har man ju ändå förhindrat att ett annat lag fått en pjäs.

Den röda uppgiften handlar om att en i laget skall rita ett eller flera av de fyra ord som står på kortet för sina lagmedlemmar (t.ex. rulla-mygga-skål-klocka, oxe-banan-Tokyo-född eller varför inte glöd-krog-klänning-gräs). Ja, rita några ord och sen krävs inte mer än att lagkamraterna ser vad du ritat och bums kan säga en låttitel eller en strof ur en sång där minst ett av orden finns med.

Blå uppgifter blir att besvara en musikrelaterad fråga.

För att vinna en grön pjäs skall det aktiva laget säga max 3 siffror mellan 1-6. Sedan läser en annan spelare utanför laget matchande ord i t.ex. en titel eller refräng. Säg att sången är Broder Jakob. Då säger kortet att 1=broder 2=Jakob 3=broder 4=Jakob 5=sover 6=du. Om laget sedan ber om ledtrådarna 1, 3 och 6 får man alltså orden: broder broder du. Kan laget hitta sången med de ledtrådarna?

Blir det lättare med tre av sex ord för andra låtar? ”Vi lämnar er knäckt och spräckt”. Eller: ”Du lindar av olvon en midsommarkrans”. Ja, somliga sånger är inte alls lätta att avslöja ens med 6 ledtrådar. Andra blir kanske enklare eller är i alla fall mer kända: Min hatt den har tre kanter. Jag vill ha en egen måne. I´m dreaming of a white christmas. Och så vidare... Det gäller förstås att ha lite tur med sitt val av nummer. Ord som jag och en och och är kanske inte de tydligaste ledtrådarna till en specifik sång.

Först i det gula momentet är det dags för lite skönsång, eller i alla fall nynnande, hummande, visslingar eller ett slags kraxande. Orden i låten får dock inte sägas, utan det är endast melodin som skall föras fram. Fast kan nu lagmedlemmen verkligen melodin i den där sången till vilken man fått titeln? Säg det. Jag går i alla fall duktigt bet på hur följande sånger går... John Brown’s Body. Sister Jane. Rosalita. Tre lallande jäntor. Oxdragarsång. Alouette. Och fler än så jag aldrig hört.

Jag är mer bekant med Ooa hela natten, Sommaren är kort, Blinka lilla stjärna, Öppna landskap...

Det råder ingen tvekan om att jag gillar blå kategori bäst. Den är nog generellt sett enklast. Du måste vara rejält bred i din musiksmak för att greja alla kategorierna och inte ens då blir det helt lätt, dina lagkamrater måste ju ofta sitta på motsvarande kunskaper i somliga moment, när du ritar för dem, nynnar för dem... eller tvärtom de för dig.

Så det kan låta är för en samling trallande musiknördar ett helt okej spel, med enkla regler, en samling plastpjäser och en bunt spelkort. Å andra sidan går jag inte nämnvärt igång alls på så värst många moment i spelet. De blå frågorna är oftast rätt enkla och de gröna och gula uppgifterna är oftast väl svåra. Eller skitenkla de med. Kort sagt kan slumpen slå hårt mot lagen i den här tävlingen. Det här spelet kräver minst fyra spelsugna musikdiggare som orädda gärna framför en trudelutt för att funka som bäst. Hittar du dem kan det här bli riktigt skoj. Har du inte sådana kamrater med dig runt bordet blir detta som bäst sådär...