Ryktet går... (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare
Ålder: Från ca 12 år (nej, såklart kan yngre vara med!)
Speltid: 30-45 minuter
Innehåll: 144 kort med 800+ ord, kortlåda, 8 pennor, 8 sudd, 8 ritblock, timglas, tärning, poöngtabell och regler
Typ av spel: Humor 10/10, Spänning 5/10, Stressfaktor 7/10, Skrattfaktor 10/10

Viskleken är ett fiffigt nöje för att det är en ganska snabb och simpel lek. Skall man köra viskleken på papper blir det genast något mer komplicerat och omständligt. Å andra sidan är ju viskleken då en lite felaktig benämning för här skall man istället rita och gissa, inte viska.

Alla deltagare förser sig med en whiteboardpenna och varsitt spiralblock. Notera färgen på just ditt block. Alla drar varsitt ordkort och någon kastar en vanlig tärning för att få fram vilket ord på kortet som blir startskottet på varje block.

Är just ditt ord Tennisarmbåge, Gaffeltruck, Brottare, Tanklock, Bilfärja eller Biceps? Eller något helt annat? Hur som helst, skriv upp det på första uppslaget i ditt block. Vänd sedan blad och rita av samma ord, ja illustrera ordet med en liten teckning.

Nu är det dags för alla att skicka sina block vidare till nästa spelare (utan att slå igen dem). Alla tittar på den bild de just fått se i blocket, vänder blad och skriver ned vad bilden visat.

Sen sänder man blocket vidare till nästa spelare, återigen utan att slå igen blocket. Den spelaren tittar på ordet man just läst och vänder återigen ett blad i blocket. Nu skall den spelaren rita ordet, göra en ny liten illustration.

Så rullar spelet vidare. Ett block går från en spelare till nästa. Varannan person ritar en bild utifrån ett ord man läst, varannan spelare utgår från en bild och skriver ned ett ord. I den bästa av världar ritar alla kristallklart tydligt och allas skrivna ord är förstås lika solklart exakta och då kommer såklart samma ord och väldigt lika illustrationer förekomma växelvis genom hela blocket.

Det hela börjar spåra ur något så snart någon inte exakt ser vad bilden föreställer och skriver något helt annat, eller bara är usel på att rita det som ordet säger...

När det block du startade spelet med (det du skrev ditt hemliga startord och gjorde första bilden i) kommer åter till dig är spelrundan slut. Kolla då bakifrån i blocket, hitta den allra senast skrivna gissningen, och se om den är korrekt eller inte. Poäng utdelas (1 st.) nämligen till den senast korrekt nedskrivna gissningen och därmed också till varje spelare dessförinnan. Alla före har ju på sitt sätt bidragit i kedjan så att den kunde avslutas med en framgångsrik gissning.

Notera löpande poängställningen, dra nya ordkort i varje ny runda och fortsätt enligt ovanstående. Gissa, Rita, Gissa, Rita osv. och skicka hela tiden blocket vidare. Se bara till så att det sista som händer i en spelrunda är en nedskriven gissning, så i spel med udda antal deltagare (5, 7) finns en liten specialregel. Reglerna säger vidare att ni kan vara färdiga efter tre fullständiga spelomgångar, dvs. tre skrivna hemliga ord i varje block, men ni kan såklart spela ett snabbare eller mer omfattande parti om ni vill. Kom bara ihåg att sudda rejält i era skrivblock när ni byter ord.

Ryktet går... är i sanning viskleken på papper utan att man viskar och att pappret här är specialbehandlat för whiteboardpennor. Det går ärligt talat inte att anmärka det minsta på kvaliteten på spelkomponenterna, allt är fint och funktionellt, här får du pennor, spiralblock, torkdukar, timglas och tärning. På nästan 150 kort har du 800 ord att spela med.

Spiralblocket (kvadratdecimeterstort i stängt läge) har små flikar nedtill för 8 steg, 8 deltagande personer. Ett uppslag för varje spelare. Man tittar på bilden som föregående spelare gjort eller ordet personen skrivit, sen vänder man blad och får ett eget uppslag för att där gissa eller rita själv... I sanning tydliga instruktioner finns även på spiralblocken.

Ryktet går... blir ett festligare spel med många deltagare. I spel på bara fyra personer blir det ju endast 2 gissningar och en illustration i blocket (utöver ditt eget initiala bidrag), något lite längre får ju gärna kedjan bli. Viskleken brukar ju oftast omfatta minst 5-8-10 personer... väl?

Oavsett antal spelare blir det ändå, trots enkla regler och fina små spiralblock, ett himla pysslande med blocken. Efter att ha tagit emot det och skrivit ett enda ord är det dags att räcka över det till någon annan, och är det inte ett skrivet ord är det en snabb skiss man knåpar ihop innan man skickar vidare. Ja, det är väl här man ändå måste säga att viskleken som sådan är effektivare. Här har du penna och block och plock som tillkommer, kanske bruk av timglas också om nån är långsam på att rita...

Ja, bra komponenter och kul för en stund i rätt sällskap. Men i mitt tycke något lite krångligt och omständligt för ett så pass snabbspelat partyspel som det här ändå är. Mängder med enformiga Skicka runt-moment men framförallt omfattande rengöring av alla använda sidor i blocken inför varje ny spelrunda är kanske akilleshälen. I övrigt funkar allt bra men mitt absoluta toppbetyg kan jag inte bjuda på. Fast en betygsfyra är väl ändå riktigt bra!?