Rush n Crush (AEG/Rackham Enterntainment)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 deltagare
Ålder: 12+ år
Speltid: 60 minuter
Innehåll: 10 dubbelsidiga bandelar, 6 växellådor, 6 personkort, 6 fordon, 6 växelspakar, 8 tärningar, 72 brickor, 12 minor, start-/målbricka, 2 regelböcker
Konstruktörer: Frederic Henry, Charly Cazalis, Guillaume Blossier

Rush n Crush handlar om en enda sak. Hoppa in i bilen, accelerera upp och kör som en tokig. Undvik andra fordon och banans många inbyggda hinder. Kort sagt, du skall vara först över mållinjen, mer är det egentligen inte frågan om.

Använd de åtta avlånga och dubbelsidiga race track-brädena för att bygga upp din önskade bana att tävla på. Välj själv hur den skall se ut, med kurvor, raksträckor, avsmalnande områden och andra saker att akta sig för.

Välj sedan en förare och en bil. Bil och bil förresten, här är det frågan om något slags futuristiskt raketdrivet racingfordon, bepansrat och bestyckat. Ja, här går det inte att söndagsköra lugnt och sansat, det här blir en kamp för livet.

Kör med r-67 Howling Zombie, b-35 Doomsday Machine eller något av de andra fyra fordonen. Låtsas för en stund vara Tombstone, Miss Meteor, X-Caliber eller någon annan i de tre racing teamen.

Hela tiden är det du som väljer växel och acceleration och därmed din fart och förflyttning på banan. Allas växellådor är dock identiska, det som skiljer fordonen åt är framförallt bilens styrpoäng, hållbarhetspoäng och andra extra funktioner. En bil har en eldkastare, en annan ett maskingevär eller en cirkelsåg. Någon bil kan släppa minor på banan, en annan är förstärkt och håller bättre om du vill försöka knuffa någon annan ur vägen och in i räcket

Kör du på låga växlar kommer du förstås få rutor framåt, med höga växlar och ett bra tryck på gaspedalen susar du kanske tiotalet rutor framåt, eller mer.

Det här spelet vill såklart att du skall hålla plattan i mattan typ mest hela tiden, men med hög fart blir det såklart svårt att alltid undvika hinder och hinna styra undan säkert. Det finns givetvis också risk för att motorn överhettas.

Med det sagt måste du hålla koll på ditt fordons styrpoäng (för att kunna göra extra undanmanövrer) och bromspoäng (för att snabbt få ned farten). Turbopoängen ger dig extra fart men ökar givetvis på temperaturen i motorn, så det finns en temperaturskala att bevaka också, likväl som själva bilens strukturpoäng. När de är väck är bilen det också. Detsamma gäller såklart om somliga andra poängskalor går i botten eller skjuter i topp.

När du kör på allt högre växlar krävs ofta tärningskast för att se i vilken grad din motor går varm och/eller hur smidigt du lyckas köra sicksack mellan olika hinder. Med lite flax går allt precis som önskat, en gnutta otur kan du kanske motverka genom att justera någon poängskala. När de inte räcker till är det game over. Så det här racingspelet handlar om kalkylerade chansningar. När är det läge att växla upp och dra på? När skall det spenderas bromspoäng? Och så vidare.

Och glöm för allt i världen inte dina vapen för att sätta skräck i motståndarna och käppar i hjulen

Rush n Crush erbjuder förutom en varierad spelplan två olika spellägen; ett enkelt Arcade-läge och ett så kallat Overdrive mode. Nu är de i min värld förhållandevis lika, men visst, något lite extra att hålla reda på och använda kan väl dyka upp i Overdrive. Olyckligtvis blir inte spelet bättre då.

Jag kan uppskatta kvaliteten på de dubbelsidiga spelbrädena men det är väl kanske också det enda jag egentligen gillar. Skillnaden i spellägena är marginell, plastfordonen pyttepyttesmå och reglerna kunde vara något tydligare. Det är heller inte alltid lätt att hålla i huvudet hur många steg framåt man får gå, och gå dessa samtidigt som man försöker att minnas hur många skiften i sidled man fick göra och hur många man gjort. Med det sagt måste du ofta räkna både framåt och i sidled på samma gång när du flyttar din pjäs.

Spelets inbyggda kamp- och kraschmoment och specialvapen blir förstås som roligast att använda om det är många som deltar. Å andra sidan blir det då samtidigt smått kaos, viss väntan och ett omfattande stegräknande. Ja, hittar jag 2-5 spelsugna kamrater så inte plockar jag fram Rush n Crush igen. Detta var inget för mig. Jag rekommenderar mycket hellre Race, Formula 1 eller Formula D till den racingintresserade brädspelaren.