Roll for the galaxy: Ambition (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 14+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: 38 tärningar, 26 spelbrickor, 20 uppdrag, 80 bonusbrickor, ett ark klistermärken, regelhäfte.
Konstruktör: Wei-Hwa Huang & Tom Lehmann

Roll for the Galaxy är ett bra spel, men innehållet i expansionen Ambition lyfter det till nya nivåer. Jag tror inte att jag någonsin kommer att spela spelet igen utan allt detta nya, om det inte är frågan om ett första parti för och med helt nya spelare vill säga. Allt i Ambition är annars mycket enkelt att addera till grundspelet utan alltför komplicerade regeljusteringar.

Du får 7 nya kvadratiska startbrickor och 14 rektangulära faction-brickor att välja bland, eller slumpdra från, när det gäller att designa ditt imperiums startläge, så här erbjuds mer variation och livslängd till spelet. Du hittar också fem nya spelbrickor att stoppa ned i den svarta tygpåsen i lådan.

Tärningar följer det med en bunt också, hela 38 stycken faktiskt. Fler av de vanliga redan bekanta färgerna men nu också även somliga svarta och orange. Dessa ofta med dubbla symboler på varje sida.

Är det en tärning med två olika symboler för ett par av spelets fem faser och tärningen placeras i kolumnen för en fas som inte skall spelas, flyttas tärningen genast till kolumnen för dess andra symbol och kan därmed göra nytta ändå. Inträffar ingendera av tärningens avbildade faser går tärningen som vanligt tillbaka till bägaren.

Visar tärningen en fas-symbol och en liten bild för spelets valuta (credits) betyder det att tärningen, om den används till sin avbildade handling, efter bruk går tillbaka till bägaren, INTE som vanligt till spelarens Citizenry för att sedan köpas tillbaka. Nej, med credit-symbolen får man liksom tärningen åter gratis om den bara används rätt! Riktigt festligt, eller hur?!

Nytt och spännande är också 20 brickor med objectives, olika ”uppdrag”, olika sätt att komma över så kallade talent counters, vi kan benämnda dem bonusbrickor. Dessa skall vi strax titta närmre på men först mer om de här uppdragsbrickorna.

Sex stycken olika deltar i varje parti, om man väljer att ha dem med överhuvudtaget. Alla beskriver de varsitt givet scenario, en specifik situation i en given fas, som måste vara uppfylld för att brickan och dess belöning skall kunna tillfalla någon spelare. Två eller flera spelare kan också samtidigt uppfylla kriterierna och samtliga få den fulla belöningen. När en bricka ”klarats av” av någon spelare utgår den förstås ur spel, men ersätts alltså inte. Så först till kvarn!

Exempel på uppdrag kan t.ex. vara: (Settle) Minst fyra olika färger på dina världar (ej grått), (Settle) 5+ gröna världar och/eller tärningar, (Develop) Utveckla en bricka med värde 6, Ha minst 3 brickor (Develop) med Reassign-kraft, (Ship) Ha minst 5 stycken VP chips, (Produce) Ha minst 6 varor på olika världar i slutet av denna fas osv..

Naturligtvis är somliga uppdrag lättare än andra, går snabbare än andra att klara av. Å andra sidan är givetvis belöningen någotsånär i linje med den ansträngning som krävs, så att du får mer om det tar längre tid, kostar mer arbete att uppfylla kriterierna. Och med det är vi framme vid belöningarna, bonusbrickorna. Och de är faktiskt identiska, har alla samma funktion och utseende. Vi talar om så kallade ”talent counters”, små fyrkantiga pappbrickor, dubbelsidiga faktiskt. Man får 2-5 sådana brickor för varje uppdrag man slutfört.

På ena sidan visas siffran 1, på den andra en stjärna, symbolen för ”wild”, jokersymbolen för valfri spelfas.

Varje bricka är med det sagt värd 1 VP i spelets slut, förutsatt att du sparar brickan och inte vill använda den till annat. Skall den inte räknas som 1 VP i slutet kan du närhelst du så önskar använda brickan bakom din spelskärm som en ”wild” tärning, en extra actionmöjlighet alltså. Superfiffigt om du frågar mig! Väl utnyttjad en gång blir du förstås sedan av med brickan, inget konstigt med det.

Arket med klistermärken bjussar på dekaler att fästa på spelskärmarna, de visar framförallt tärningsutfallen, nu inkluderande tärningar i svart och orange. Olyckligtvis är klistermärkena hyggligt genomskinliga så underlagets ursprungliga värden syns igenom, ajaj, kanske inte helt perfekt således. Nej, dekalerna klistrar jag kanske inte upp på spelskärmarna men allt det andra; nya tärningar, brickor och funktioner (dubbla tärningssymboler, uppdragsbrickor, bonusbrickor att nyttja som jokertärning eller 1 VP) är i sanning supersmarta nya tillskott jag alltså inte vill spela utan!

Det är mycket innehåll i asken, men allt kan ändå förpackas i grundlådan om du vill göra plats på spelhyllan och slänga en förpackning.