Robot Face Race (Educational Insights)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 4+ år
Speltid: 10-15 minuter
Innehåll: Spelplan, 20 robotbrickor, slumpdosa, regler


Spelplanen avbildar 120 robotansikten. Somliga är trekantiga, andra fyrkantiga eller runda men trots det ser de faktiskt alla rätt lika ut. Fast inget kunde såklart vara mer fel, samtliga 120 robotansikten är olika, inget är ett annat likt. Och ansiktsformen spelar faktiskt ingen som helst roll.

Fokus i det här spelet är nämligen färger, fem olika att vara uppmärksam på; röd, blå, grön, gul och lila. En rund, snygg plastdosa (skön att hålla i) innehåller en kula var i de här fem färgerna, men det finns endast fyra fack i dosan där alla utom en kula kan ta plats. Fyra av de slumpvis framskakade kulorna hamnar i facken för robotens ansiktsfärg, ögonfärg samt färg på munnen och näsan.

Så med t.ex. grön kula i facket för ansiktet, den blå kulan för munnen, en gul för näsan och en lila för ögonen (röd kula används alltså inte nu utan är för stunden ointressant) vet du vilken figur du nu måste leta efter på spelplanen. Ja, titta runt så snabbt du kan och var först med att finna roboten med det gröna ansiktet.

Nu finns där ju flera robotar med grönt ansikte så använd de andra kulfärgerna för att finna den rätta, den gröna roboten med lila ögon, gul näsa och en blå mun!

Ja, reglerna är verkligen busenkla. Skaka dosan med kulorna för att få fram exakt hur figuren ni skall leta efter skall se ut. Sätt sedan igång och leta allihopa, samtidigt. Se till att peka ut rätt figur på spelplanen först av alla för att vinna en liten pappbricka. Först att samla fem stycken vinner hela spelet. Reglerna säger dessutom att alla kan starta med en bricka var, så man behöver endast vara först med att få fyra till!

Och sen går det såklart att spela med ett helt annat upplägg, använd handikappsystem och låt någon börja med t.ex. två brickor, eller spela till först med 7 segrar, eller tio. Eller var först med att finna 3 gula robothuvuden eller något helt annat...

Robot Face Race är en speltitel som verkligen säger vad det hela handlar om och kvaliteten på spelkomponenterna är riktigt bra. Men själva spelupplägget är väl kanske inte så värst superspännande eller omväxlande. Nej, det här blev tyvärr rätt snabbt rätt tröttsamt och meningslöst. En skärpt vuxen klår väl också oftast ett barn i det här spelet när det gäller att snabbt scanna av spelplanen och hitta flera olikfärgade detaljer så ett parti barn mot en förälder blir nog sällan spännande för någon.

Detta funkar således bäst för barn och i en kamp barn mot andra barn... om man nu inte vill klura ut något bra handikappsystem för spel med yngre barn vs. en vuxen. Pluspoäng ändå för ett förhållandevis kompakt spel med busenkla regler och utmärkt produktkvalitet.