Revansch (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare (eller lag)
Ålder: 8+ år
Innehåll: Spelbräde i plast, med skyddsskärm, 72 markeringspjäser (12 vardera i sex olika färger), 40 svarspjäser (20 guld, 20 silver).

Jaha ja. Lite beroende på var någonstans på förpackningen man läser får man veta att Revansch är ett spännande tankespel för två personer, för två deltagare eller lag, från åtta år samt dessutom ett vuxenspel...

Åtta år är knappast vuxet, och två lag är inte nödvändigtvis detsamma som två spelare... Så hur är det tänkt att man skall spela Revansch?

Låt mig då genast berätta att Revansch visar sig vara en tidig version av spelet man kanske känner bättre som Mastermind! En version dessutom i ett rätt stort format och lite trist men funktionellt utförande, annars är sig allt likt från många andra Mastermind-utgåvor.

En spelare skall i hemlighet välja ut en färgkod med hjälp av färgmarkörer i sex olika färger. Välj ut fyra markörer.

Låt alla fyra pjäserna vara desamma i en färg eller välj fritt; gult, grönt, rött, blått eller varför inte blå, vit, blå, brun? Eller något helt annat, ja välj själv bland pjäser i gult, blått, grönt, rött, vitt och brunt...

Tanken är nu att en motståndare (eller ett helt lag tillsammans) på max tio försök skall försöka klura ut koden.

Kodsättaren sätter sina 4 markörer bakom en liten skärm på spelbrädet, den andra spelaren (eller laget) sätter på första raden (av tio) sin bästa gissning, dvs. väljer ut valfri kombination av pjäser som ett svar.

Här spelar nu såklart både färg och inbördes placering viktig roll. Det handlar inte bara om att få färgen rätt, det gäller även att lista ut vilken färg som sitter på vilken plats i raden av fyra.

När gissaren presenterat sitt svar, sin bästa gissning, skall kodsättaren hantera denna, bedöma svaret, besvara hur rätt gissningen är. Den granskningen gör kodsättaren genom att använda upp till fyra guld- och/eller silverpjäser som placeras i sina hål intill respektive gissning.

En placerad silverpjäs betyder: färgen är rätt (finns med i den hemliga koden) men pjäsens placering är fel.

En placerad guldpjäs innebär: färgen på en pjäs är rätt och placeringen likaså.

Får gissaren alltså ingen guld-/silverpjäs alls betyder det att ingen av de i gissningen avgivna färgerna finns med i koden! Får man 4 silverpjäser har man alltså alla fyra pjäserna i koden i exakt rätt färger och antal men där alla pjäserna skall byta plats på något rätt. Fyra guld innebär såklart att koden är knäckt, att spelet är över.

Tanken är att man efter varje gissningsgranskning skall tänka till utifrån erhållen respons och komma upp med en bättre gissning. Eller om man inte behöver gissa nu utan bara med hjälp av sina små grå celler kan lista ut det rätta svaret.

I spelets början är det såklart enbart tur och slump som råder. Ju mer info du sedan samlar, ju fler gissningar som görs, desto lättare blir det såklart att avslöja den färgkod som motståndaren valt. Målet är givetvis att lyckas göra det så snabbt som möjligt, med 10 gissningar eller färre.

Revansch är helt okej som lättsamt tidsfördriv. Ett spelat parti tar kanske 5-20 minuter beroende på tur och antalet lämnade lösningsförslag. Spelbrädet här känns dock som onödigt stort och klumpigt och jag föredrar senare tiders utgåvor av Mastermind. Betyget för Revansch blir som bäst en svag trea.