Retro (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 deltagare
Ålder: Från 15 år
Speltid: ca 1 timme
Innehåll: Spelplan, 25 tidsepok-marker, 325 frågekort med 1325 frågor, 50 listkort med 250 listämnen, kortlåda, 5 spelpjäser, block, 5 pennor, tärning och regler

Detta verkade vara ett festligt spel tyckte jag när jag såg det i butiken. Ingen dum idé med ett frågespel baserat på sportresultat, TV-program, filmer, kändisar, lagar, politiker, händelser och företeelser från förr och allt uppdelat i kategorierna 50-tal, 60-tal, 70-tal, 80-tal och 90-tal. Frågorna är varierande och erbjuder något för alla deltagare, alla åldrar och intressen. Jag satt och läste frågor och mindes flydda tider, blev nostalgisk. Det är ingen tvekan om att någon lagt ned en hel tid och möda på att ta fram de här frågorna. Och för alla dessa frågor bjussar jag på betyget 3, men som helt och färdigt spel betraktat... vilken katastrof!

Inget annat än lägsta betyg är välförtjänt. Köp gärna spelet, men för guds skull, gör om reglerna omedelbart. Hur sjutton kan man ha ett frågespel om perioden 1950- fram till 90-talet där man kan vinna utan att svara rätt på en enda fråga ur dessa kategorier? Ja, där alla frågorna faktiskt ur spelsynpunkt är meningslösa och egentligen bara rent tidsfördriv i väntan på att tärningen skall ta dig till en Retro-ruta på spelplanen (om ni spelar för att någon skall vinna enligt reglerna alltså).

När du eller någon annan hamnar på en sådan ruta skall alla deltagare ta fram papper och penna och skriva ned 5 svar på frågor som t.ex. Världens mest kända familj? Vanligaste middagsmaten? Mest pinsamma TV-ögonblicket? Godaste glassen? Längsta sekunderna genom tiderna? Alla läser upp sina svar och här finns det ju såklart inga rätta svar på korten, det handlar ju om eget tyckande. Istället jämför deltagarna sina svar med varandra och alla som har skrivit samma svar får poäng. Flest poäng ger en Tidsepokmarker. Det finns 5 olika sådana i spelet, fixar du 3 så har du vunnit.

Hängde du med där? Du får poäng om du listar samma saker som de andra spelarna när ni hamnat på en Retroruta och alla skall skriva vad de tycker om olika saker. Hur många rätt du har på frågorna i de olika kategorierna är alltså oväsentligt och spelar ingen som helst roll (nåja, lite får du ju glänsa med dina kunskaper). Du kan veta precis allt om halva seklet, men ändå förlora för att två andra deltagare har skrivit att de gillar (eller minns eller tänker på) samma glass, samma TV-program, samma efterrätt...

Sådana knäppa regler förtar en hel del av spelnöjet med retrofrågorna. Spela gärna, men se till att den som svarar rätt på kunskapsfrågorna får i alla fall någon belöning för det. Frågorna i sig är det absolut inget fel på.