Rent spel (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-7 deltagare
Innehåll: Spelplan, tärning, 7 spelpjäser, kortask med frågor och svar, små olikfärgade plastbrickor, regler
Idé och design: Utbildningsförlaget Brevskolan

2800 olika frågor och svar får väl anses vara generöst för vilket frågespel som helst, det är bara det att ämneskategorierna här inte intresserar mig så värst.

A = Arbetslivet och facklig verksamhet

B = Blandat

H = Historiska frågor, mest med anknytning till arbetarrörelsen

I = Internationella frågor om länder, organisationer, politik

M = Miljöfrågor

P = Politiska frågor om stat, kommun, folkrörelser

S = Sport

Ja, och så är förstås större delen av frågebanken rätt daterad, rent av inaktuell på många sätt. Spelet var så klart up-to-date som nytt 1989, men sedan dess torde somliga lagar ha ändrats, fackliga regler likaså. Länder har upplösts, nya har dykt upp och säg vad som inte ändrats inom stat och kommun på decennier... Minsta lilla fråga från sportens värld är ju nästan 30 år gammal idag när detta skrivs och jag provar spelet för första gången.

Snyggt kan man inte heller säga att spelet är men designen på spelplanen är i alla fall lite fiffig, särskilt med tanke på vilken organisation som tagit fram spelet. L-slingan är en transportsträcka vars fält du kan beträda flera gånger om, gå fram och tillbaka på för att samla rätta svar och olikfärgade plastbrickor.

Du behöver sedan några sådana brickor (och därmed också ett antal rätt besvarade frågor) för att få kliva in i O:et och börja vandra runt, runt i cirkeln för att samla än fler svar. Om du tagit dig runt minst ett helt varv får du försöka vinna genom att ta dig till spetsen på L:et, där spelets målrutor finns. Ja, det finns tre av dem lite beroende på hur ditt tärningskast utfaller. På den där sista rutan du skall beträda måste du nämligen svara rätt på väldigt många av ett korts frågor, du skall antingen klara hela 4 av 7 eller 5/7 eller 6/7 beroende på var du hamnar. Om tärningens ögon inte räcker till kan du betala för extrasteg med intjänade plastbrickor.

Utöver vanliga frågerutor finns här några specialare med texten Duell, Chans/Slå igen eller Fond.

I Duellen väljer du ämne och kan du inte svaret går frågan vidare till övriga i tur och ordning. Chans-/Slå igen-rutan låter dig stå kvar och välja ämne eller så kastar du bara tärningen igen och flyttar vidare. Under alla omständigheter säger dock grundreglerna att du kan kasta tärning upp till tre gånger i din tur så länge du svarar rätt, dvs. man kan tjäna in 3 spelbrickor under en egen spelrunda.

I Fond-fältet väljer motståndarna din ämneskategori. Svarar du rätt kan du ta ett par av de små brickor som ligger i ett Fondlager, finns där inga tar du en från Banken, typ. Svarar du fel läggs istället en bricka i frågekategorins färg i Fondlagret. Reglerna är lite oklara men den verkar komma från Banken inte från spelaren som haft fel.

Ja, det var Rent spel, det. Ett kunskapsspel med en mängd gamla frågor inom (för mig och spelgänget) kanske inte så värst festliga områden. Det raska spelet med tärningskast, förflyttning och en fråga krånglas till lite med de här brickorna. De kan vinnas vid rätt svar, de måste betalas på olika rutor, de kan fungera som extra förflyttning på ett ställe osv. Och så måste du ha rätt på fler än hälften av alla sju frågorna på ett spelkort, tuffa bud!

Man skulle kunna tänka sig ett absolut bottenbetyg för detta då spelet kunde ha varit snyggare, haft roligare och mer aktuella frågor rent generellt, men samtidigt funkar helheten och här finns ändå många frågor som förstås också fortfarande gäller, så jo, betygstvåan ligger fast. Inte minst för den festliga utformningen av LO som förflyttningsslinga i spelet. Men visst är det samtidigt helt onödigt att spelpjäserna har olika symboler för att deltagarna skall kunna ha varsin post i en facklig styrelse. Den som spelar med pjäsen med en skrivmaskinssymbol är sekreteraren, den med kassaskrinet är förstås kassören och den med klubban är ordförande. Lirar du t.ex. med skateboarden är du visst ungdomsansvarig. Jaså, jaha, ja då så.