Rattus: Bonus Cards 2010 (White Goblin Games)


Fakta:
Innehåll: 4 klasskort, regelark
Konstruktörer: Åse & Henrik Berg

Här kommer ett kartongark med fyra stycken nya klasskort till spelet Rattus, klasskort med kända karaktärer och nya förmågor som på något sätt ger lite ändrade spelmöjligheter, lite variation. Fyra klasskort alltså, ett vardera tillhörande Church, Royalty, Chivalry och Magic-familjerna, således inget nytt till Peasantry eller Bourgeoisie, så några kort till måste du ha med från grundlådan eller en annan expansion.

I tur och ordning är kortens karaktärer Joan of Arc, Count Dracula, Robin Hood samt trollkarlen Merlin, verkliga och påhittade figurer blandat således. Jag är kanske inte riktigt säker på att alla de figurerna passar så värst bra in i Rattus-temat och 1300-tals miljön, men vad sjutton, man får inte ta det så allvarligt, det är ju korteffekterna man främst vill åt. Väl?

Jag gillar utan tvekan Dracula och Robin Hood allra bäst. Dracula suger åt sig alla de kuber motståndarna förlorar i pestens härjningar i ditt drag när du nyttjar Dracula. Kuberna förvaras på kortet spelet igenom och när allt är slut ges 4 bonuspoäng till den med lägst antal kuber på kortet, 2p till den med näst minst. Så låt Dracula härja runt och binda upp de andras spelpjäser, hehe.

Robin Hood, sin vana trogen, stjäl från de rika och ger till de fattiga. Eller närmare bestämt (innan pesten slår till) stjäl en kub från motspelaren som har kubmajoritet i området och ersätter den med en i egen färg! Det kan förvisso bli så att du mister den direkt som ett resultat av pesten och en olycklig råttbricka, men din motspelare måste ju garanterat plocka bort en kub från spelplanen! Elakt. Ja, lite elaka är både Dracula och Robin Hood-korten.

Merlin (Magic-klass) bidrar faktiskt med att lösa ett litet problem jag haft med det stora slumpinslaget i spelet Rattus. Här får du faktiskt en möjlighet att få titta på råttbrickor och sedan placera dem var du vill. Med stor uppmärksamhet och lite gott komihåg kan du kanske förutse vem pesten kommer att drabba, och hur hårt.

Verklighetens Joan of Arc klädde ut sig till man. Här tar sig det uttryck i att kortinnehavaren kan få nyttja effekter från andra klasskort. Dra en slumpvald råttbricka från lagret, kolla dess siffervärde, läs av resultatet i denna lilla tabell. 1, 2 = inget händer. 3, 4 = Royalty & Bourgeoisie. 5 = Peasantry & Church. 6 = Chivalry & Magic.

Visst, dra fram en råttbricka med en 6:a och du kan använda t.ex. både Robin Hood och Merlin om de är i spel och inte redan ligger framför dig. Ett rätt kraftfullt kort, det här också således. Fast det kan kanske även bli lite rörigt eller komplicerat nu med flera spelare som får göra samma drag etc. där inte alla har just samma klassbricka ifråga framför sig.

Nåväl, summa summarum är de här fyra klasskorten väl värda att ha tillgång till när Rattus skall plockas fram. De skänker längre livslängd till grundboxen, klart ökad variation med ett minimum av påverkan på speltid och regelkomplexitet. I grund och botten mer av samma, men kanske med lite mer elaka inslag, vilket jag inte alls har något emot, tvärtom i ett spel som detta.