Råttfällan (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 1-10 deltagare
Ålder: Från 5 år
Innehåll: Råttfälla i trä, röda, blå och gula spelpjäser, regelhäfte

Plocka fram din råttfälla och dra tillbaka den fjädrande pinnen så att fällan öppnas och blir så stor som möjligt. Den rörliga listen är nu skjuten så långt bort som möjligt från det stängda läget, fjädern är spänd. Fyll spelytan i träramen (ja, själva råttfällan alltså) med de små runda knoppförsedda pjäserna väl blandade och släpp sedan tillbaka pinnen och träbommen så att den sistnämnda pressas mot pjäserna. Fjädern slappnar av något, men inte helt. Nu trängs röda, gula och blå runda bitar på ett begränsat utrymme, bitarna ligger mot varandra, somliga väldigt tätt, andra lite lösare. Nu är såklart uppgiften den att plocka bort så många pjäser från råttfällan som möjligt utan att den slår igen, ja utan att den fjädrade bommen rör sig överhuvudtaget.

De olika stora pjäserna är värda olika många poäng och allra bäst belönas man såklart om man kan få bort de allra största bitarna från rättfällan utan att den slår igen. Skulle man råka lyfta en bit som får råttfällans fjädrande bitar att röra sig går turen över till en annan spelare, annars kan man få plocka nya bitar så länge allt är stilla. Biten man tog som fick fjädern att slappna av lite och bommen att glida en bit får man såklart inte behålla.

Var gång bommen rörs ändras naturligtvis läget på de olika träbrickorna i fällan. De är ju som sagt runda och de rullar och glider mot varandra när fällan slår igenů

Vill man kan man spela med linjalen som löper längs träramens ena sida. Då kan man tillåta en viss rörelse på bommen men inte mer än ett visst avstånd för att göra spelet kanske lite lättare, lite mer snällt.

Råttfällan erbjuder en hygglig utmaning men är kanske ändå inte tidernas roligaste spel. En sann klassiker i spelvärlden javisst, men lite väl enkel för att tilltala fler än de yngsta. Viss kan det funka som familjespel för föräldrar och barn tillsammans i några partier men Råttfällan är säkert allra bäst enbart barn emellan. Som familjespel betraktat och för min spelupplevelse i vuxen ålder blir det en tvåa i betyg. Det är något nostalgiskt här som tilltalar mig och som låter betyget två gå åt det starkare hållet, men inte kommer jag att vara den som föreslår ett nytt parti igen. Som rent barnspel betraktat kan medelbetyg säkerligen vara välförtjänt.